Câteva zeci de militanţi s-au adunat joi în faţa unui hotel din sudul Londrei pentru a împiedica transferul imigranţilor ilegali către alte locuri de cazare, în timp ce guvernul a întreprins operaţiuni de arestare a acestora pentru a fi deportaţi în Rwanda, relatează AFP.
Legislaţia controversată adoptată la 23 aprilie vizează deportarea a mii de imigranţi în ţara est-africană, unde vor fi examinate cererile lor de azil, fără ca aceştia să aibă opţiunea de a se întoarce în Regatul Unit, indiferent de rezultat. Guvernul britanic a indicat că intenţionează să înceapă aceste deportări în termen de nouă până la unsprezece săptămâni şi a început să aresteze imigranţii.
Joi, în cartierul Pekham din sudul Londrei, zeci de persoane au încercat să blocheze un autobuz care ar fi urmat să transporte imigranţi ilegali către Bibby Stockholm, o barjă ancorată în portul Portland, în Dorset, potrivit unui jurnalist AFP. Această barjă a fost închiriată de autorităţi anul trecut pentru a găzdui câteva sute de migranţi şi pentru a reduce, potrivit guvernului, costurile de cazare cu solicitanţii de azil.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Poliţia locală a precizat pe X că a intervenit joi, în jurul orei locale 8.40 (10.40, ora României), şi că "i-a avertizat pe manifestanţi că ar putea fi arestaţi".
"Nu vom lăsa un mic grup de studenţi, care pozează pentru reţelele sociale, să ne împiedice să facem ceea ce este corect pentru poporul britanic", a declarat pe X ministrul britanic de interne James Cleverly. Proteste similare au avut loc în ultimele zile şi în apropierea centrelor de imigrare ale Ministerului de Interne, unde migranţii şi solicitanţii de azil au programări regulate.
Cotidianul The Guardian a relatat miercuri, citând Soas Detainee Support, că trei solicitanţi de azil au fost arestaţi la unul dintre aceste centre din Croydon, în sudul Londrei, în timpul unei vizite de rutină. Unuia dintre ei i s-a spus că va fi deportat în Rwanda.
Aceste operaţiuni au loc în contextul în care numărul imigranţilor care au traversat clandestin Canalul Mânecii a depăşit un record istoric în primele patru luni ale anului 2024, cu peste 8.000 de imigranţi care au ajuns pe coastele britanice.
Miercuri, 711 migranţi au sosit în Marea Britanie cu 14 ambarcaţiuni mici, un record pentru o singură zi până acum în acest an. În plus, 66 de migranţi, printre care femei şi copii, au fost salvaţi miercuri în largul Dieppe, Franţa, după ce ambarcaţiunea lor s-a aflat în dificultate. Aceştia au fost aduşi înapoi la Dieppe, potrivit autorităţilor franceze.
Cu doar câteva luni înainte de alegerile generale, guvernul britanic şi-a făcut o prioritate din a pune capăt acestor traversări, insistând în special asupra efectului descurajator al legii sale care permite ca migranţii să fie expulzaţi în Rwanda.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.