Marea Britanie, Franţa şi Germania au cerut Iranului şi aliaţilor săi să se abţină de la atacuri împotriva Israelului care ar escalada şi mai mult tensiunile şi ar pune în pericol şansele unei încetări a focului şi ale unui acord pentru eliberarea ostaticilor, au afirmat liderii într-o declaraţie comună publicată luni de guvernul britanic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cele trei ţări au declarat că luptele trebuie să înceteze acum şi că toţi ostaticii încă reţinuţi de Hamas trebuie eliberaţi, adăugând că populaţia din Gaza are nevoie de "livrarea şi distribuirea urgentă şi neîngrădită a ajutoarelor".

"Noi, liderii Franţei, Germaniei şi Regatului Unit, salutăm munca neobosită a partenerilor noştri din Qatar, Egipt şi Statele Unite în vederea unui acord privind încetarea focului şi eliberarea ostaticilor. Susţinem declaraţia comună a lui Sheikh Tamim bin Hamad al Thani, a preşedintelui Sisi şi a preşedintelui Biden, care solicită reluarea imediată a negocierilor. Suntem de acord că nu mai pot exista amânări. Am colaborat cu toate părţile pentru a preveni escaladarea şi nu vom precupeţi niciun efort pentru a reduce tensiunile şi a găsi o cale către stabilitate. Luptele trebuie să înceteze acum, iar toţi ostaticii încă reţinuţi de Hamas trebuie eliberaţi. Populaţia din Gaza are nevoie urgentă şi neîngrădită de livrarea şi distribuirea de ajutoare” arată declaraţia semnată de preşedintele francez Emmanuel Macron, de cancelarul german Olaf Scholz şi de premierul britanic Keir Starmer.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou

"Suntem profund îngrijoraţi de tensiunile crescute din regiune şi suntem uniţi în angajamentul nostru pentru dezescaladare şi stabilitate regională. În acest context, dar în mod special, facem apel la Iran şi la aliaţii săi să se abţină de la atacuri care ar escalada şi mai mult tensiunile regionale şi ar pune în pericol oportunitatea de a conveni asupra unei încetări a focului şi a eliberării ostaticilor", spun cei trei lideri, care avertizează: "Ei vor purta răspunderea pentru acţiunile care pun în pericol această oportunitate de pace şi stabilitate. Nicio ţară sau naţiune nu are de câştigat de pe urma unei noi escaladări în Orientul Mijlociu".

Potrivit Reuters, negocierile pentru un armistiţiu, care era prevăzute pentru joi, ar fi în pericol să nu mai aibă, de fapt, loc, în contextul noilor atacuri israeliene din Gaza.

Gruparea militantă palestiniană Hamas a cerut duminică mediatorilor să prezinte un plan bazat pe discuţii anterioare în loc să se angajeze în noi negocieri pentru un acord de încetare a focului în Gaza.

Săptămâna trecută, liderii Statelor Unite, Egiptului şi Qatarului au îndemnat Israelul şi Hamas să se întâlnească pentru negocieri la 15 august, la Cairo sau Doha, pentru a finaliza un acord de încetare a focului în Gaza şi de eliberare a ostaticilor.

Israelul a declarat că va trimite negociatori pentru a lua parte la întâlnire.

Iniţial, Hamas a declarat că studiază propunerea, dar acum a dat de înţeles că ar putea rămâne în afara noii runde de discuţii. "Mişcarea solicită mediatorilor să prezinte un plan de punere în aplicare a ceea ce a fost convenit la 2 iulie 2024, pe baza viziunii (preşedintelui Joe) Biden şi a rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU", a declarat Hamas într-un comunicat.

CITEȘTE ȘI Hamas afirmă că negocierile pentru armistiţiu în Gaza trebuie să se bazeze pe planul Biden

"Mediatorii ar trebui să impună acest lucru ocupaţiei (Israelului) în loc să urmărească noi runde de negocieri sau noi propuneri care ar oferi acoperire pentru agresiunea ocupaţiei şi i-ar acorda mai mult timp pentru a-şi continua genocidul împotriva poporului nostru", spune Hamas.

Mişcarea palestiniană susţine că a dat dovadă de flexibilitate pe parcursul procesului de negociere, dar că acţiunile israeliene, inclusiv ceea ce Hamas a declarat că a fost asasinarea liderului grupului, Ismail Haniyeh, la Teheran, la sfârşitul lunii trecute, indică faptul că Israelul nu este serios atunci când spune că urmăreşte ajungerea la un acord de încetare a focului.

Preşedintele Joe Biden a prezentat o propunere de încetare a focului în trei etape într-un discurs rostit la 31 mai. De atunci, Washingtonul şi mediatorii regionali au încercat să ajungă la un acord privind încetarea focului în Gaza în schimbul ostaticilor, dar au întâmpinat obstacole repetate. Între timp, a crescut riscul unui război mai amplu în Orientul Mijlociu, după ce asasinarea recentă a liderului Hamas, Haniyeh, în Iran, şi a comandantului militar al Hezbollah, Fuad Shukr, în Beirut, a atras ameninţări iraniene cu represalii împotriva Israelului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.