Marea Britanie este deschisă la un anumit grad de flexibilitate în privinţa mecanismului care ar permite parlamentarilor din Irlanda de Nord să decidă după Brexit dacă provincia va respecta în continuare reglementările Uniunii Europene, a declarat ministrul pentru Brexit, Stephen Barclay, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Mecanismul, inclus în cele mai recente propuneri ale Londrei pentru Brexit, are rolul să rezolve cel mai dificil subiect al negocierilor: lipsa controalelor vamale între Irlanda de Nord şi Irlanda.

”Problema principală este principiul consimţământului, care este motivul pentru care aşa-numita plasă de siguranţă (backstop) a fost respinsă de trei ori”, a declarat Stephen Barclay duminică, la BBC.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Graniţa de 500 de kilometri va fi singura frontieră terestră a Regatului Unit cu blocul comunitar, după ieşirea din UE.

Problema este cum să se evite ca Irlanda de Nord să devină ”uşa din dos” pentru piaţa unică a UE şi uniunea vamală fără a introduce controalele vamale care ar putea submina Acordul din Vinerea Mare, care a pus capăt la decenii de violenţe politice şi religioase în Irlanda de Nord, în cursul cărora peste 3.600 de oameni au fost ucişi.

Uniunea Europeană şi Irlanda au arătat că este improbabil ca propunerile Marii Britanii să ducă la un acord în lipsa unor concesii.

Premierul irlandez Leo Varadkar a spus că nu înţelege pe deplin cum ar funcţiona propunerile britanice şi că Dublinul nu poate semna un  acord care nu protejează frontiera deschisă între  Irlanda şi Marea Britanie.

Partea irlandeză este îngrijorată şi de controalele vamale propuse, chiar dacă acestea nu vor avea loc la graniţă sau în apropierea acesteia.

Premierul Boris Johnson a scris duminică în publicaţia Sun că propunerile ”sunt un compromis practic, care face concesii acolo unde sunt necesare, protejând în acelaşi timp interesele britanice şi Brexitul pentru care a votat această ţară”.

Premierul a arătat că parlamentarii din fiecare aripă a partidului Conservator, din partidul nord-irlandez aliat DUP şi chiar şi din Partidul Labuist aflat în opoziţie au spus că ar putea susţine acordul.

Duminică, Johnson a discutat propunerile cu preşedintele francez Emmanuel Macron, a declarat un oficial de la Palatul Elysee.

”Preşedintele i-a spus că negocierile ar trebui să continue fără probleme cu echipa lui Michel Barnier, în zilele următoare, pentru a evalua la sfârşitul săptămânii dacă este posibil un acord care respectă principiile Uniunii Europene”, a spus oficialul.

Johnson a declarat în publicaţia Sun că Marea Britanie ar putea încheia un acord dacă UE doreşte acest lucru.

”Dar nu trebuie să existe iluzii sau neînţelegeri. Nu va fi nicio amânare. Brexitul va avea loc pe 31 octombrie”, a subliniat Johnson.

Pe măsură ce termenul limită se apropie, Johnson a spus că nu va cere o nouă amânare a Brexitului, dar a adăugat şi că nu va încălca o lege care îl obligă să solicite acest lucru, dacă nu va avea loc un acord până pe 19 octombrie. Premierul nu a explicat această contradicţie.

Guvernul a recunoscut pentru prima oară, vineri, că Johnson va trimite o scrisoare UE în care va cere o amânare a Brexitului, dacă nu se va ajunge la un acord.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.