Marea Britanie se confruntă cu o ameninţare nouă – terorismul de extremă dreapta, conform celui mai important ofiţer anti-terorism. El a divulgat că în ultimul an poliţia a dejucat patru posibile atentate organizate de către teroriştii de extremă dreaptă, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ameninţarea terorismului de extremă-dreapta este mai relevantă şi mai dificilă faţă de ce se vorbeşte în spaţiul public”, a spus Mark Rowley, asistentul-comisar al Londrei.

Rowley a precizat că până acum doi ani activitatea extremei-drepte se limita la proteste şi infracţiuni bazate pe ură, iar incidentele serioase se întâmplau doar în cazul unor indivizi izolaţi.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Agenţia de spionaj britanică MI5 investighează în prezent extrema dreaptă în ţară şi Rowley a avertizat că grupările britanice iau legătura cu extremiştii internaţionali.

„Este o parte importantă a ameninţării teroriste. Înainte, terorismul de extremă-dreapta nu era organizat aici”, a precizat Rowley.

„Sunt multe ţări occidentale în care sunt prezente grupări de extremă dreaptă şi suntem îngrijoraţi că acele grupări ar putea fi contactate de teroriştii din Marea Britanie”, a spus Rowley fără să ofere mai multe detalii.

Anul trecut, au existat cinci atacuri ale militanţilor soldate cu morţi, printre care unul în care un bărbat a intrat cu o dubă în oamenii care plecau de la o moschee din Londra. Bărbatul şi-a dezvoltat ura faţă de musulmani citind materiale ale extremei drepte pe internet.

În 2016, Jo Cox, o membră a parlamentului, a fost ucisă de un terorist nazist cu o săptămână înainte de referendumul privind Brexitul. De atunci, Marea Britanie a interzis partidul Acţiunea Naţională precum şi alte două grupări extremiste.

„În ultimele 18 luni, în Marea Britanie s-a dezvoltat o organizaţie neo-nazistă care are acelaşi ambiţii ca oricare altă organizaţie teroristă, folosindu-se de violenţă. Acest lucru ar trebui să ne îngrijoreze pe toţi”, a spus Rowley.

Din martie 2017, Poliţia a dejucat 10 conspiraţii islamiste precum şi patru posibile atentate ale extremei-drepte. Rowley a adăugat şi că există 600 de investigaţii aflate în desfăşurare în care sunt implicaţi peste 3000 de suspecţi.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.