Marea Barieră de Corali, o emblemă a Australiei, suferă din cauza unui nou fenomen de albire în masă, au confirmat oficiali citaţi de BBC.
Deseori fatală, albirea are loc când coralii care suferă de căldură expulzează albele care le dau viaţă şi culoare.
Este a cincea oară în decurs de opt ani când este observată o distrugere extinsă la situl din Patrimoniul Universal UNESCO.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Doar două evenimente de albire în masă au fost înregistrate până în 2016, iar oamenii de ştiinţă afirmă că este nevoie de acţiuni urgente în ceea ce priveşte clima pentru ca reciful să supravieţuiască.
Întinzându-se pe peste 2.300 de kilometri în largul coastei de nord-est a Australiei, Marea Barieră de Corali este cel mai mare sistem de corali din lume şi unul dintre cele mai diverse ecosisteme.
A fost listată ca Patrimoniu Universal de peste 40 de ani, datorită ”importanţei sale ştiinţifice şi intrinseci enorme”, însă UNESCO afirmă că emblema se află ”sub ameninţare gravă”.
Temperatura apei mării în parcul naţional a fost crescută de ceva timp pe perioada verii, a arătat, vineri, într-o declaraţie Autoritatea Parcului Marin Marea Barieră de Corali.
O monitorizare aeriană a circa 300 de recife – de la colţul Australiei în jos spre oraşul Bundaberg de pe coasta de est – a confirmat acum că cele mai multe suferă de albire.
Gravitatea şi profunzimea albirii pot fi stabilite doar prin cercetări în apă, care sunt desfăşurate de Autoritate.
Distrugerile – deşi extinse – cel mai probabil variază mult de-a lungul recifului şi unii corali ar putea fi capabili să îşi revină, dacă se răceşte, a adăugat aceasta.
”Marea Barieră de Corali este mai mare decât Italia şi este important să ne amintim că impactul asupra recifului variază mult”, a declarat cercetătorul-şef Roger Beeden.
”Reciful şi-a demonstrat capacitatea de a-şi reveni în urma unor albiri anterioare, cicloane tropicale puternice şi răspândiri ale stelei de mare cu coroană de spini”, a spus el.
Fenomene similare de albire au avut loc şi în alte părţi din lume în acest an, a afirmat Autoritatea, ceea ce demonstrează că este nevoie de acţiuni urgente pentru a salva recifele.
”Schimbările climatice sunt cea mai mare ameninţare pentru Marea Barieră de Corali şi recifele de corali din lume”, a spus dr. Beeden.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.