Mii de oameni au manifestat în mai multe oraşe din Spania pentru eliberarea rapperului Pablo Hasel, condamnat la închisoare pentru elogierea terorismului şi calomnierea monarhiei, iar peste 200 de artişti au semnat o petiţie împotriva sentinţei, relatează BBC.
Rapperul spaniol Pablo Hasel a fost arestat marţi, după ce se baricadase de 24 de ore în Universitatea din Lleida pentru a evita să execute o pedeapsă cu închisoarea.
Hasel trebuie să execute 9 luni de închisoare pentru că a vorbit în termeni laudativi despre terorism şi a calomniat monarhia şi instituţiile statului în mesaje publicate pe Twitter şi în versurile sale prin care ataca poliţia şi regele.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Poliţia catalană a pătruns marţi în Universitatea din Lleida şi l-a arestat, după o zi de când el ajunsese aici însoţit de susţinători.
Rapperul trebuia să se predea săptămâna trecută, însă nu a respectat ordinul judecătoresc.
Cazul lui a reaprins în Spania dezbaterea privind dreptul la libera exprimare.
Mii de oameni au ieşit în stradă pentru a cere eliberarea lui. În Barcelona, poliţia a intervenit pentru a-i dispersa pe cei aproximativ 2.000 de oameni adunaţi marţi noapte, iar demonstraţii au avut loc şi în alte oraşe catalane, precum şi în Valencia.
Cincisprezece protestatari au fost arestaţi şi 33 de oameni au fost răniţi, inclusiv 17 poliţişti. Un tribunal din Vic, din apropiere de Barcelona, a fost atacat, la fel şi o secţie de poliţie.
Cea mai mare demonstraţie, de circa 5.000 de persoane, a fost în Girona, mai multe sute de persoane s-au adunat în Lleida, iar alte 2.000, în oraşul natal al rapperului, Segrià, potrivit presei catalane.
Mai mult de 200 de artişti, între care regizorul Pedro Almodóvar şi actorul Javier Bardem, au semnat o petiţie împotriva pedepsei primite de Hasel, în timp ce Amnesty International a spus că arestarea lui este o veste proastă pentru libertatea de exprimare în Spania.
Un alt rapper spaniol, Valtònyc, care a fugit în Belgia în 2018 după ce a fost condamnat într-un caz asemănător, a declarat pentru AFP că a simţit „ruşine” şi „furie să văd un coleg tratat aşa pentru că face ceea ce artiştii fac, adică provoacă”.
Guvernul spaniol a anunţat săptămâna trecută că plănuieşte să reducă pedeapsa pentru „infracţiuni de exprimare”, inclusiv elogierea terorismului, discursul instigator la ură şi calomnierea monarhiei şi religiei, în cazuri în care sunt implicate activităţi artistice sau culturale.
Pablo Hasel, pe numele real Pablo Rivadulla Duro, a fost găsit vinovat pentru glorificarea terorismului într-un caz separat, în 2014, dar pedeapsa cu închisoarea a fost suspendată în 2019, cu condiţia ca el să nu recidiveze trei ani.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...