Peste 22.000 de susţinători ai dreptului de a deţine arme de foc au defilat paşnic la Richmond, în Virginia, denunţând un proiect de lege local care înăspreşte controlul armelor de foc, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Autorităţile se temeau că mii de neonazişti şi din alte grupări extremiste aveau să se alăture manifestaţiei cu scopul de a provoca confruntări violente, ca la manifestaţia adepţilor supremaţiei albilor în august 2017, la Charlottesville, unde a fost ucisă o activistă antirasistă.

Poliţia a anunţat o singură arestare - a unei femei în vârstă de 21 de ani carepurta o bandană ce-i acoperea faţa, după ce a fost avertizată în două rânduri că măştile sunt interzise.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Participanţii au scandandat ”USA! USA! USA!”, iar unii l-au elogiat pe preşedintele republican Donald Trump pe străzile oraşului, agitându-şi armele de mână şi puştile.

Un important dispozitiv de securitate a fost implementat după ce guvernatorul democrat al statului Virginia Ralph Northam a interzis orice armă de foc în zona Capitoliului din Richmond.

FBI a arestat săptămâna trecută trei membri ai unui grupuscul neonazist, suspectaţi de autorităţi că voiau să creeze, în cursul manifestaţiei, incidente violente, cu scopul de a provoca confruntări rasiale.

În alegerile prezidenţiale, în 2016, Virginia a votat cu Hillary Clinton, iar Partidul Democrat a preluat controlul în Parlamentul local în alegerile de la jumătatea mandatului, în noiembrie 2018, după ce a făcut campanie în favoarea consolidării controlului armelor de foc.

Senatul din Virginia a adoptat săptămâna trecută mai multe texte care instaurează un control sistematic al antecedentelor înaintea de vânzare, limitarea achziţionării de arme la o singură achiziţie pe lună şi restabilirea dreptului autorităţilor locale de a interzice portul armelor de foc în spaţii publice.

Cele două Camere de la nivelul statului pregătesc, de asemenea, adoptarea unei serii de noi legi care interzic puştile de asalt sau care introduc posibilitatea retragerii unei arme unei persoane considerate un pericol pentru comunitate.

Potrivit activiştilor care susţin armele de foc, aceste proiecte aduc atingere dreptului lor de a deţine arme, garantat de al Doilea Amendament al Constituţiei americane.

”Ceea ce se întâmplă aici, dacă nu se face nimic să se oprească acest lucru, se va extinde şi în alte state”, apreciază Teri Horne, o activistă în vârstă de 40 de ani care a venit din Texas cu puşca sa Smith & Wesson şi o armă de mână.

Donald Trump a aruncat din nou gaz pe foc, pe Twitter, luni, acuzându-i pe democraţii care au iniţiat textul de lege că pun în pericol Constituţia Statelor Unite.

”Partidul Democrat din Great Commonwealth Virginia munceşte din greu să vă retragă dreptul (acordat de al) 2-lea Amendament (...).Acesta este doar începutul. Nu lăsaţi să se întâmple asta, VOTAŢI CU REPUBLICANII în 2020!”, a scris el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.