Peste 100 de militante Femen au manifestat, sâmbătă, la cimitirul Montparnasse din Paris, cu chipurile murdărite cu pământ şi cu pancarte asemănătoare pietrelor de mormânt, simbolizând 114 femei care au fost ucise în 2019.
Activistele au denunţat astfel “feminincidul” şi au cerut ca autorităţile să ia măsuri.
Pe pancartele purtate de femei se aflau numele femeile ucise de partenerii lor în acest an: “Taina, 20 de ani, al 3-lea feminicid”, “Michele, 72 de ani, al 10-lea feminincid”, “Fabielle, 51 de ani, al 36-lea feminicid”, “Marie-Alice, 53 de ani, al 51-lea feminicid”, Salome, 21 de ani, al 100-lea feminicid”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
“Să nu mai fie încă una”, “Ascultate mai mult moarte decât vii”, au scandat manifestantele pe străzile din apropierea cimitirului, înainte să intre în linişte în cimitir.
« PAS UNE DE PLUS »
— Remy Buisine (@RemyBuisine) October 5, 2019
Action forte de 114 Femens contre les feminicides. Chaque femme porte le nom d’une victime de feminicides en 2019. @femeninna @FEMEN_Movement
Direct et reportage à suivre sur @brutofficiel pic.twitter.com/b5NRFLG58c
Defilând în ploaie, activistele aveau scrise cu litere albe pe piept mesajele: “Nu voiam să mor”, “L-am părăsit, m-a ucis”, “Mă vor asculta cânt voi fi moartă”.
Plus écoutées mortes que vivantes. Nous incarnons les 114 femmes tuées par leur conjoint ou leur ex depuis le début de l’année 2019 #stopfeminicide #femen pic.twitter.com/SZ27GBc8aN
— Sarah Constantin (@sarahconstantin) October 5, 2019
Într-un mesaj postat pe Facebook, Femen atrage atenţia asupra faptului că în cazul majorităţii victimelor se ştia că femeile respective erau victime ale violenţei domestice cu mult înainte de uciderea lor.
“Acoperite cu pământ, murdare de praf, 114 femei, victime ale feminicidului în 2019, s-au ridicat din tăcerea lor morbidă. Defilând calm, hotărâte să fie auzite, aceste femei ucise au revenit pentru a le proteja pe cele care încă sunt în viaţă”, se arată pe pagina de Facebook a Femen, în care se precizează că mesajele de pe pieptul manifestantelor reprezintă “cuvintele victimelor care au ţipat disperate atunci când s-au confruntat cu un sistem disfuncţional care nu le ajută”.
Femen aminteşte de turcoaica Emine Bulut, ucisă în faţa fiicei sale la 18 august, dar şi de Julie Douib, ucisă în Corsica la 3 martie.
“Lansăm un apel către fiecare membru al guvernului, fiecare poliţist, fiecare judecător, fiecare vecin, mamă, tată, soră, frate, prieten… oricine sunteţi, să acţionaţi împotriva epidemiei feminicidului. Aceste crime pot fi prevenite”, este mesajul Femen.
“Ces meurtres peuvent et doivent être évités”.
Une militante Femen demande au gouvernement et à l'ensemble de la société de lutter contre les violences faites aux femmes et contre les féminicides. pic.twitter.com/bqxFMdgaC6
— Yahoo Actualités (@YahooActuFR) October 5, 2019
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.