Mii de manifestanţi au luat cu asalt, miercuri, biroul premierului srilankez Ranil Wickremesinghe, la doar câteva ore după ce a fost desemnat deept preşeidnte interimar, potrivit unor martori, o criză care continuă de sâmbătă şi după fuga preşeidntelui Gotabaya Rajapaksa din ţară, relatează AFP.
Mulţimea a copleşit forţele de ordine şi a intrat în clădire, unde a ridicat steagul ţării, în timp ce poliţia şi armata încercau să o respingă cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.
Barely hours after Sri Lankan President Gotabaya Rajapaksa fled the country, hundreds of people demanded the resignation of Prime Minister Ranil Wickremesinghe as well, fighting street battles with security forces https://t.co/qlgklWCZqD pic.twitter.com/UuMiGFRU1k
— Reuters (@Reuters) July 13, 2022
PREŞEDINTELE FUGE ÎN MALDIVE
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Preşedintele srilankez Gotabaya Rajapaksa, în vârstă de 73 de ani, care a promis să demisioneze şi care a încercat marţi - fără succes - să fugă din ţară, a reuşit să decoleze miercuri de pe aeroportul internaţional din Colombo împreună cu soţia sa şi o gardă de corp, la bordul unui avion de tip Antonov 32 (An-32), au declarat AFP reprezentanţi ai serviciilor de Imigraţie.
The crisis in Sri Lanka has escalated after President Gotabaya Rajapaksa fled the country. Other members of the influential family, which is widely blamed for the economic catastrophe, have tried to leave or are in hiding.
— Al Jazeera English (@AJEnglish) July 13, 2022
Here’s a look at the Rajapaksa dynasty pic.twitter.com/tYdZVxfi3Y
”Paşapoartele lor au fost ştampilate şi au urcat la bordul acestui zbor special, asigurat de Forţele aeriene”, a precizat AFP un reprezentant de la Imigraţie.
Un reprezentant al aeroportului din Malé, capitala Maldivelor, a anunţat, către ora 22.30 GMT (miercuri, 1.30, ora României), că acest avion a aterizat şi că cei trei pasageri au fost conduşi sub escortă poliţistă către o destinaţie necunoscută în acest stadiu.
Potrivit unor surse aeroportuare srilankeze, aeronava a fost reţinută timp de o oră pe pista aeroportului, în aşteptarea autorizării aterizării în Maldive.
”Au existat momente de tensiune, însă până la urmă totul s-a terminat cu bine”, a anunţat un conducător al aeroportului, sub protecţia anonimatului.
Preşedintele srilankez a fost respins marţi - în mod umilitor - de pe aeroportul din Colombo, de către agenţi de la Imigraţie.
Unii dintre consilierii prezidenţiale au luat în calcul ca acesta şi anturajul său să fugă la bordul unei nave de patrulare, potrivit unei surse înalt plasate din domeniul Apărării.
PREMIERUL, DESEMNAT PREŞEDINTE INTERIMAR
Preşedintele Parlamentului a anunţat miercuri desemnarea - de către şeful fugar al statului Gotabaya Rajapaksa - a premierului Ranil Wickremesinghe în funcţia de preşeidnte interimar.
Într-o alocuţiune televizată, Ranil Wickremesinghe a cerut armatei şi poliţiei să restabilească ordinea, însă militarii dădeau înapoi şi lăsau uşile clădirii deschise în faţa manifestanţilor.
”Am ordonat comandamentelor militare şi şeful poliţiei să facă ceea ce este necesar pentru a restabili ordinea”, a anunţat premierul.
Manifestanţii ”vor să mă împiedice să mă achit de îndatoririle de preşedinte interimar”, a denunţat el.
”NU LE PUTEM PERMITE FASCIŞTILOR SĂ PREIA PUTEREA”
”Nu ne putem rupe Constituţia. Nu putem permite fasciştilor să preia puterea. Trebuie să punem capăt acestei ameninţări la adresa democraţiei”, a declarat Ranil Wickremesinghe, care a cerut ca imobilele publice ocupate de către manifestanţi să fie înapoiate statului.
Guvernul a declarat starea de urgenţă miercuri, iar poliţia a instaurat o interdicţie de circulaţie în provincia Colombo.
Poliţia srilankeză a tras cu gaze lacrimogene, miercuri, pentru a opri mii de manifestanţi adunaţi în faţa sediului biroului premierului, au constatat jurnaliţti AFP la faţa locului.
Manifestanţii cer atât demisia lui Ranil Wickremesinghe, cât şi a preşedintelui Gotabaya Rajapaksa, pe care acesta a promis-o, înante de a fugi în Maldive.
”Întoarce-te acasă Ranil! Întoarce-te acasă Gota!”, strigau manifestanţii.
Foarte repede mulţimea a copleşit forţele de ordine şi a intrat în clădire, unde a ridicat steaguri ale ţării, la doar câteva ore după desemnarea lui Wickremesinghe drept preşeidnte interimar.
Alţi manifestanţi au perturbat emisia principalului post public de televiziune.
Un bărbat neidentificat a intrat în studioul postului Rupavahini, în direct, şi a ordonat ca numai informaţii despre proteste să fie difuzate.
Transmisia a fost întreruptă şi înlocuită cu un program înregstrat.
Manifestanţii care l-au dat afară pe preşedintele Sri Lankăi din palatul său de la Colombo intenţionau, duminică, să continue să ocupe această clădire până când acesta avea să demisioneze - miercuri, aşa cum a promis.
”Lupta noastră nu s-a terminat”, declară un student, Lahiru Weerasekara, unul dintre liderii protestelor.
”Nu vom abandona atât timp cât el nu va pleca cu adevărat”, le-a declarat el unor jurnalişti.
Statele Unite i-au îndemnat duminică pe viitori noi lideri ai Sri Lankăi ”să lucreze rapid” la soluţii împotriva unei degradări a condiţiilor economice, ”mai ales a penurilor de elctricitate, de hrană şi de carburant”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
Acest stat insular din Asia de Sud, cu 22 de milioane de locuitori, se confruntă cu cea mai gravă criză economică de când şi-a proclamat independenţa, în 1948.
Sri Lanka este afectată de penurii de benzină, electricitate şi de o inflaţie-record.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.