La aproape şase ani după ce a fost împuşcată în faţă de către talibani pentru că a susţinut drepturile femeilor, Malala Yousafzai, în vârstă de 20 de ani, s-a întors joi în Pakistan, anunţă CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Yousafzai a ajuns pe aeroportul internaţional Benazir Bhutto protejată de forţe de securitate joi dimineaţă.

Yousafzai, cea mai tânără persoană care a primit Premiul Nobel pentru Pace, se va întâlni, cel mai probabil, cu prim-ministrul Shahid Khagan Abbasi în timp ce se află la Islamabad, autorităţile luând măsuri excepţionale de securitate cu ocazia vizitei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Vizita ei reprezintă un eveniment important în Pakistan, acolo unde mulţi o văd pe Malala ca pe un erou, în timp ce alţii o consideră o agitatoare care ar trebui redusă la tăcere.

Locuitorii oraşului său natal, Mingora, aflat în districtul Swat, erau entuziasmaţi de sosirea ei, exprimându-şi speranţele că Malala îi va vizita.

„Ar fi trebuit să se întoarcă mult mai devreme, îi urăm bun venit, ea este mândria lumii, de ce nu ar fi şi a noastră? Curajul ei este un exemplu pentru educaţie în această zonă. Ea a învins frica în Swat”, a declarat Niaz Ahmed, un prieten al tatălui Malalei.

O elevă a şcolii de modele Khusal, unde Malala studia înainte să fie împuşcată, a declarat că Malala este idolul ei. „Ea este singurul motiv pentru care fetele merg la şcoală în Swat”, a declarat Faryal Niaz.

Fazal Khaliq, un profesor, a declarat că majoritatea oamenilor nu se aşteptau ca Malala să se întoarcă aşa devreme şi s-ar bucura ca ea să facă vizite mai frecvente.

În 2012, un membru al talibanilor a atacat-o pe Yousafzai, pe atunci în vârstă de 14 ani, în timp ce se afla într-un autobuz şcolar în Mingora.

Rănită grav, Yousafzai a fost transportată cu elicopterul către mai multe spitale militare din Pakistan, unde medicii au plasat-o într-o comă indusă pentru a putea fi transportată în Marea Britanie.

La o săptămână de la atac, Yousafzai şi-a revenit la spitalul "Queen Elizabeth"  din Birmingham.

Yousafzai a continuat să susţină dreptul femeilor la educaţie, oriunde în lume. Ea a înfiinţat Fondul Malala, care investeşte în iniţiative locale de educaţie în Pakistan, Afghanistan, Nigeria, Kenya şi Iordania unde se concentrează pe refugiaţii sirieni.

După atacul asupra lui Yousafzai, talibanii au emis un comunicat în care au susţinut că o vor ataca din nou dacă va supravieţui.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.