Treisprezece cupluri gay din Japonia dau guvernul în judecată joi, cerând dreptul la căsătorie, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cuplurile dau în judecată statul şi cer daune simbolice, argumentând că le sunt încălcate drepturile constituţionale fiindcă nu au voie să se căsătorească.

Dacă vor avea câştig de cauzaă, acest lucru ar permite căsătoriile între persoane de acelaşi sex în viitor.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Japonia este singura ţară din G7 care nu permite căsătoriile gay, însă sondajele arată o susţinere masivă din partea populaţiei în acest sens.

Cele 13 cupluri îşi vor depune plângerile pe 14 februarie – Ziua Îndrăgostiţilor – în diferite oraşe din Japonia.

Ai Nakajima, în vârstă de 40 de ani din Japonia şi Tina Baumann, în vârstă de 31 de ani din Germania, se află printre cele 13 cupluri.

Cele două femei sunt împreună din 2011, de când s-au cunoscut la Berlin. După ce au locuit mai mulţi ani în Germania, s-au mutat în Japonia. Însă experienţa a fost cu totul diferită.

„Societatea japoneză este foarte conservatoare”, a afirmat Nakajima. Mulţi dintre prietenii lor se tem să recunoască în public că ar fi gay şi îşi ascund partenerii de familii şi prieteni.

Deşi Japonia este o ţară conservatoare, sondajele arată că majoritatea tinerilor susţin căsătoria între persoane de acelaşi sex.

Începând cu 2015, unele oraşe au emis certificate pentru cuplurile de acelaşi sex, însă acestea nu au putere legală şi în realitate, doar fac apel la companii să acorde un tratament egal persoanelor homosexuale.

„Deşi oamenii tineri susţin căsătoriile între persoane de acelaşi sex, politicienii tind să fie mai bătrâni şi foarte ezitanţi când vine vorba de a schimba lucrurile”, a afirmat Nakajima.

„Suntem pregătiţi să mergem la Curtea Supremă. Dacă vom merge pe acel drum, ar putea dura peste cinci ani”, a precizat ea.

Cele două femei s-au căsătorit, însă mariajul lor nu este recunoscut de Japonia. Acest lucru creează probleme concrete – Baumann studiază în prezent în Japonia, însă după ce va absolvi, ea va trebui să aplice pentru o nouă viză pentru a rămâne în ţară, document care ar fi fost emis fără probleme dacă era căsătorită cu un cetăţean japonez.

În Constituţia japoneză este precizat că „mariajul va avea loc doar cu consimţământul ambelor sexe” iar autorităţile au susţinut mereu că acest lucru înseamnă interzicerea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex.

Însă avocaţii celor 13 cupluri argumentează că textul are ca scop prevenirea căsătoriilor forţate şi că nu interzice explicit căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.