Autorităţile române continuă să facă demersuri pentru eliberarea românului Iulian Gherguţ, răpit în Burkina Faso în urmă cu aproape opt ani, dar deocamdată nu există elemente de noutate care să poată fi făcute publice, a declarat marţi, la solicitarea News.ro, Ministerul român de Externe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Celula de criză interinstituţională, constituită din Ministerul Afacerilor Externe şi instituţiile competente în ceea ce priveşte gestionarea situaţiei cetăţeanului român Iulian Gherguţ, desfăşoară constant demersuri pentru eliberarea acestuia, utilizând toate pârghiile legale avute la dispoziţie de către autorităţile române şi ţinând cont de complexitatea şi sensibilitatea cazului”, a precizat MAE în răspunsul pentru News.ro.

Ministerul Afacerilor Externe spune însă că, până la acest moment, „nu există elemente de noutate care să poată fi făcute publice” în ceea ce priveşte situaţia cetăţeanului român răpit şi atrage atenţia că celula de criză interinstituţională recomandă ca „abordarea în spaţiul public a oricăror elemente privind cazul cetăţeanului român să fie prudentă, având în vedere caracterul sensibil al acestuia”.

Precizările MAE de la Bucureşti intervin în contextul în care doi dintre cetăţenii străini - un american şi un francez - care erau răpiţi de mai mult timp în zona Sahel au fost eliberaţi luni, iar un al treilea, un german, fusese eliberat la sfârşitul anului trecut. 

Potrivit presei internaţionale, în zona Sahel ar mai fi în captivitate australianul Arthur Kenneth Elliott, răpit la 15 ianuarie 2016, şi românul Iulian Gherguţ, răpit la 4 aprilie 2015 în Burkina Faso.  

În 2019, românul Iulian Gherguţ, care lucra ca agent de securitate la o mină de mangan din Tambao, în nordul statului african Burkina Faso, şi care a fost răpit în 2015, era ostatic al grupării islamiste Al-Mourabitoun, alături de alţi cetăţeni străini, scria AFP în urmă cu patru ani, publicând informaţia în contextul unor noi răpiri care avuseseră loc în acea perioadă. 

Românul, originar din satul Traian, comuna Sâmbăoani, judeţul Neamţ, a fost luat ostatic la 4 aprilie 2015, într-o ambuscadă asupra maşinii de teren cu care patrula. El era angajatul omului de afaceri Frank Timiş. 

În 2018, ministrul afacerilor externe de la acel moment, Teodor Meleşcanu, spunea că în cazul românului răpit în Burkina Faso este menţinută în continuare celula de criză, dar situaţia rămâne în continuare una complicată, deoarece răpitorii cereau o recompensă pe care statul român, legal, nu o poate plăti.  El a mai spus că a discutat cu omologul său din Burkina Faso şi a aflat că românul s-ar afla în Mali.

În iulie 2017, aripa al-Qaida din Mali a dat publicităţii o înregistrare video cu şase ostatici străini, între care era şi românul Iulian Gherguţ. Era pentru a treia oară (şi ultima) când Iulian Gherguţ a apărut cu un mesaj într-o înregistrare video de la răpirea sa. Primele imagini cu românul răpit în Burkina Faso fuseseră făcute publice în august 2015. În toate mesajele, românul făcea apel la autorităţile române să îl ajute.

CITEȘTE ȘI Un american răpit în urmă cu şase ani a fost eliberat în Niger / Jurnalistul francez Olivier Dubois a fost eliberat şi el, tot luni / În zona Sahel ar mai fi în captivitate românul Iulian Gherguţ şi un australian

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.