Opozantul Juan Guaido a criticat expulzarea a cinci eurodeputaţi de către un ”regim izolat şi tot mai iraţional” la începutul unei săptămâni decisive în Venezuela, în contextul stabilirii intrării unui ajutor umanitar în ţară sâmbătă, în pofida avizului preşedintelui Nicolas Maduro, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Suntem pe cale să fim expulzaţi din Venezuela: nu s-au confiscat paşapoartele, nu ni s-a comunicat motivul expulzării şi nici n-am primit vreun document care să justifice de ce suntem daţi afară din ţară”, a declarat spaniolul Esteban Gonzalez Pons, unul dintre cei cinci deputaţi europeni - toţi din cadrul Partidului Popular European (PPE, dreapta şi centru-dreapta), într-o înregistrare video filmată pe Aeroportul Maiquetia din Caracas.

”Noi suntem prima delegaţie internaţională care urma să-l viziteze pe preşedintele interimar Juan Guaido. Problema nu este că nu suntem lăsaţi  să intrăm, ci că nu este lăsat preşedintele interimar să vadă vreo autoritate străină în Venezuela”, a mai deplâns el.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Juan Guaido l-a denunţat imediat, pe Twitter, pe ”uzurpatorul care creşte preţul a ceea ce este un fapt: tranziţia. Să exercităm toată presiunea necesară pentru a oune capăt această uzurpare. Să continuăm!”.

Ministrul de Externe al lui Nicolas Maduro Jorge Arreaza a explicat, pe acelaşi canal, că, ”pe căi oficiale diplomatice”, Caracasul a ”notificat acum mai multe zile grupul de eurodeputaţi care pretindeauu că vizitează ţara, în scopuri conspirative, că nu vor fi primiţi şi le-a cerut să renunţe şi să evite astfel altă provocare”.

Regimul lui Nicolas Maduro, susţinut de Rusia, China Turcia, Iran şi Cuba deţine controlul frontierelor ţării.

Juan Guaido, preşedintele Parlamentului venezuelean, care s-a autoproclamat preşedinte interimar la 23 ianuarie, este recunoscut, la rândul său, de aproximativ 50 de ţări, în frunte cu Statele Unite, însă nu deţine pârghiile puterii executive.

”UN MILION DE VOLUNTARI”

Opozantul le-a dat întâlnire susţinătorilor săi să care sâmbătă ajutorul umanitar depozitat în ţări frontaliere.

El a promis că la acea dată ajutorul va intra ”orice s-ar întâmpla”, ”pe mare sau pe uscat”, pentru a forma o ”avalanşă umanitară”, cu riscul unei probe de forţă cu armata, loială lui Nicolas Maduro, care vede în ajutor un pretext al unei intervenţii militare a Statelor Unite.

În această ţară, aflată în plin marasm economic, subminată de o hiperinflaţie şi penurii, ajutorul de urgenţă se află în centrul conflictului între cei doi bărbaţi, iar sâmbătă ar putea fi punctul culminant.

Juan Guaido vizează ”un milion de voluntari” ”pe teren sau în mod activ pe reţele de socializare”, le-a scris el celor aproximativ 60.000 de voluntari care au răspuns deja apelului său. El a convocat totodată manifestaţii de susţinere sâmbătă.

Orgaizaţi în ”caravane”, voluntarii urmează să se ducă cu autocare până la oraşul frontalier columbian Cucuta, la frontiera cu Brazilia, unde două centre de depozitare sunt instalate în statul Roraima, şi la punctul de sosire a ajutorului care va fi folosit de pe insula olandeză Curaçao.

Până atunci, grupuri de voluntari participă la reuniuni de pregătire. Iar în instalaţii improvizate, intitulate ”tabere umanitare”, în mai multe locuri în ţară, personal medical - infirmieri şi medici generalişti, pediatri, nutrişionişti, etc. - primesc pacienţi din zonă.

Mari Tovar, mama a trei copii, între care unul suferă de malnutriţie, s-a înscris pe site-ul pentru aducerea ajutorului. ”Dacă ieii micul dejun, nu iei prânzul, dacă iei prânzul, nu iei cina”, spune ea. ”Vreau ca copiii mei să aibă acces la medicamente şi la hrană”.

DEPOZITE

Nicolas Maduro neagă orice ”urgenţă umanitară”. Aşadar este exclus să lase să intre ajutorul, care pentru el este ”hrană stricată”, ”firimituri”.

Dând asigurări că Guvernul său distribuie ajutor alimentar unui număr de şase milioane de familii, el dă vina penuriilor pe sancţiunile americane, al căror impact este estimat de caracas la 30 de miliarde de dolari pe an asupra economiei venezuelene.

Donald Trump avea în vedere miercuri ”toate opţiunile” în vederea rezolvării cirzei venezuelene. Maduro a cerut armatei sale să pregătească  un ”plan special de desfăşurare” la frontiera columbiană, cu o lungime de 2.200 de kilometri. El doreşte să evaueze ”ce forţe noi” sunt necesare pentru ca frontiera ”să fie inviolabilă, imbatabilă, inexupgnabilă”.

Juan Guaido şi-a reiterat la rândul său apelul către militari de a trece ”de partea Constituţiei” şi de a lăsa ajutorul umanitar să treacă.

Hrană şi medicamente trimise de Statele Unite, la solicitarea lui Juan Guaido, sunt depozitate la Cucuta de la 7 februarie. Intrarea lor este blocată cu ajutorul unor containere depuse pe un pod frontalier de către autorităţile de la Caracas.

Zeci de tone suplimentare au început să aterizeze vineri şi sâmbătă la Cucuta, privenind din baze americane.

Venezueleni de la Miami s-au mobilizat, de asemenea, şi au depus zeci de medicamente şi produse de primă necesitate într-un depozit în apropiere de oraşul din Florida.

Duminică seara, aceste donaţii reprezentau ”peste 1.000 de lăzi”, a declarat pentru AFP reprezentanul lui Juan Guaido în Statele Unite Carlos Vecchio.

Punctul de depozitare de la Roraima, unde Guvernul brazilian a organizat 13 centre de găzduire a imigranţilor venezueleni, urma să intre în serviciu luni. Iar un avion urmează să sosească marţi la Curaçao de la Miami.

Senatorul american Marco Rubio, candidat în alegrile primare republicane în ultimele alegeri prezidenţiale, şi-a exprimat susţinerea faţă de tabăra lui Guaido vizitând duminică centrul de stocare de la Cucuta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.