Eurofilul Emmanuel Macron şi suveranistul Viktor Orban şi-au afişat buna înţelegere, luni, la Budapesta, recunoscându-se reciproc drept ”adversari politici, dar parteneri europeni”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cei doi, care s-au întâlnit ultima oară la Paris în 2019, au preferat să-şi scoată în faţă alianţa în subiecte ca domeniul nuclear sau apărarea europeană, aflate în programul preşedinţiei Franţei a Ununii Europene (UE).

”Avem dezacorduri politice cunoscute, dar avem voinţa să cooperăm pentru Europa şi de a fi parteneri loiali”, a declarat preşedintele francez, după ce i-a strâns călduros mâna interlocutorului său, fără să se poticnească în subiectele care-i despart.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Adversari politici şi parteneri europeni în acelaşi timp, noi acceptăm definţia Franţei, patria enciclopediştlor”, a subliniat Viktor Orban, care a evocat ”o relaţie impregnată de respect”.

Emmanuel Macron a mulţumit Ungariei pentru participarea la Grupul European al Forţelor Speciale Takuba, în Sahel, iniţiat de Paris, ”pentru a lupta împotriva terorismului”.

Această vizită, prima a unui şef de stat francez în Ungaria din 2007 încoace, are loc în cadrul unui summit al ţărilor membre ale Grupului de la Vişegrad (Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia, V4) şi îi permite lui Macron să-şi încheie turneul în celelalte 26 de state membre UE.

În problema statului de drept, obiectul cu regularitate al unui conflict între Orban şi UE, Macron s-a limitat să atingă subiectul, să promită ”dezbateri interesante” şi să invoce ”necesitatea respectării fiecărui stat membru”.

El nu a citat, în declaraţia sa, problema drepturilor comunităţii LGBT+, unul dintre subiectele de critică ale Bruxellesului la adresa Budapestei.

În schimb, preşedintele francez şi-a început vizita cu un omagiu al unei opozante a lui Viktor Orban, Agnès Heller.

Imediat ce a sosit la Budapesta, luni la prânz, el s-a recules la mormântul filosoafei, decedată în 2019, pe care a primit-o la Paris.

Liderul ungar, care i-a primit în această toamnă pe rivalii de extremă dreapta ai preşedintelui francez, pe Eric Zemmour în septembrie, iar apoi pe Marine Le Pen, în octombrie, este citat cu regularitate de către Emmanuel Macron ca fiind liderul taberei suveraniste în UE, căruia îi opune tabăra eurofilă ”progresistă”.

Ungaria şi Polonia au adoptat mai multe legi contestate de către Bruxelles, mai ales un text care interzice reprezentarea homosexualităţii în rândul minorilor. La fel ca Varşovia, Budapesta contestă primatul dreptului european asupra dreptului naţional.

Ca represalii, Comisia Europeană (CE) a lansat mai multe proceduri împoriva celor două, cu privire la o atingere a valorilor UE, inclusiv un mecanism care condiţionează plata ajutoarelor europene de respectarea statului de drept, prin care blochează subvenţii destinate relansării economice postcovid.

Reporters sans frontières (RSF) i-a cerut lui Macron, cu o zi înaintea vizitei în Ungaria, ”să facă lumină” asupra folosirii programului informatic de spionaj Pegasus ”împotriva jurnaliştilor”, în contextul în care Ungaria este singurul stat membru UE care figurează pe lista publicată în iulie de către Consorţiul Jurnaliştilor de Investigaţie.

Emmanuel Macron s-a întâlnit, de asemenea, cu primarul liberal al Budapestei Gergely Karacsony şi cu Peter Marki-Zay, candidatul unic al opoziţiei care speră ca în alegerile legislative din aprilie 2022 să-l înfrângă pe Viktor Orban.

Orban se află la putere din 2010, ceea ce face din el cel mai vechi lider UE la putere după plecarea Angelei Merkel.

Primindu-l pe şeful statului francez, după ce le-a întins covorul roşu lui Marine Le Pen şi Eric Zemmour, "Viktor Orban îşi poate arăta importanţa europeană” dincolo de greutatea ţării sale cu 9,8 milioane de locuitori, declară AFP un politolog ungar specializat în Franţa, Eszter Petronella Soos.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.