Vladimir Putin, Emmanuel Macron şi Donald Trump au publicat joi un text comun în care îndeamnă Armenia şi Azerbaidjanul să pună capăt conflictului armat în enclava separatistă azeră Nagorno Karabah, în care armata azeră se află în prezent într-o ofensivă împotriva acestei mici republici nerecunoscute de către comunitatea internaţională şi susţunută de Erevan, relatează BFMTV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedinţii rus, francez şi american îndeamnă în acest comunicat comun la ”încetarea imediată a ostilităţilor” în Nagorno Karabah, a anunţat Palatul Elysée.

”Noi, preşedintele Federaţiei ruse, preşedintele Statelor Unite ale Americii şi preşedintele Republicii franceze, reprezentând ţările copreşedinte ale Grupului de la Minsk din cadrul OSCE, condamnăm în termenii cei mai puternici escaladarea violentă recentă, pe linia de contact, în zona de conflict din Nagorno Karabah”, se arată în comunicatul comun.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În calitate de lideri ai celor trei state membre ”Grupului de la Minsk” în acest dosar, cei trei preşedinţi îi îndeamnă pe ”liderii Armeniei şi Azerbaidjanului să se angajeze de îndată la o reluare a negocierilor de fond” sub egida Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Euroea (OSCE).

”Îndemnăm de asemenea liderii Armeniei şi Azerbaidjanului să se angajeze de îndată la reluarea negocierilor de fond, cu bună-credinţă şi fără condiţii prealabile, sub egida copreşedinţilor Grupului de la Minsk din cadrul OSCE”, se arată în document.

Nagorno Karabah, un mic teritoriu cu aprocimativ 150.000 de locuitori, face de cinci zile obiectul unei ofensive a forţelor azere.

Această enclavă separatistă se află pe teritoriul Azerbaidjanului, însă şi-a proclamat independenţa în 1991, pe care comunitatea internaţională nu o recunoaşte.

Ea se află de facto sub tutela Armeniei.

Această apropiere complică ecuaţia geopolitică, deoarece în timp ce Azerbaidjanul este aliatul Turciei, Armenia este mai aproape de Rusia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.