Premierul francez Edouard Philippe se întâlneşte cu sindicatele miercuri, după trei zile de manifestaţii împotriva reformei pensionării şi cu trei zile înainte de vacanţa de Crăciun, pentru a găsi împreină cu un nou însărcinat al Guvernului cu pensiile o ieşire din criză, pe care preşedintele francez Emmanul Macron speră să o calmeze printr-o modificare a proiectului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit anturajului său, preşedintele este ”dispus să-şi îmbunătăţească” reforma, mai ales pe tema ”verstei pivot” sau ”vârstei de echilibru”, care înfuriază sindicatele, care susţin principiul unui sistem universal cu puncte, cu CFDT în frunte.

”Este în firea lucrurilor să aibă loc progrese până la sfârşitul săptămânii”, a relevat Palatul Elysée, precizând că şeful statului şi-a stabilit ca ”obiectiv să obţină o pauză” a mobilizării ”pe timpul sărbătorilor” de la sfârşitul anului.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În contextul în care blocaje aveau loc miercuri pe drumuri şi la RATP, traficul rămâne ”foarte perturbat”, iar opt linii de metrou erau închise. La RER, o ramă din două circula pe linia A, iar una din trei pe linia B. Aceeaşi situaţie se înregistra la SNCF, unde circula doar un Transilien din patru, patru TER din zece şi un TGV din trei ”în medie”.

ÎNTÂLNIRE LA MATIGNON

După ce au ieşit marţi în stradă, liderii sindicali şi patronali sunt primiţi miercuri la Matignon, de premier. Unsa deschide balul, urmat de CGT, CFCT, Medef, CPME, U2P, FO şi CFE-CGC.

Cel mai aşteptat lider, Laurent Berger, se întâleşte miercuri seara cu Edouard Philippe pe tema opoziţiei sale faţă de ”vârsta de echilibru”, pe care Guvernul vrea să o stabilească la 64 de ani, cu un "bonus-malus" menit să determine să se muncească mai mult timp.

Acestei măsuri i se opune şi Unsa. Secretarul general Laurent Escure a avertizat miercuri că ”dacă Guvernul se încăpăţânează” în privinţa acestei ”măsuri punitive”, ”vor avea loc acţiuni în ianuarie”.

Liderii sindicali se întâlnesc cu noul însărcinat al Guvermului cu reforma pensiilor, Laurent Pietraszewski, un deputat LREM din Nord, care l-a înlocuit în funcţie pe înaltul comisar însărcinat cu pensiile demisionar Jean-Paul Delevoy, afectat de dezvăluiri despre activităţile sale paralele şi mandate nedeclarate.

Lăudând ”angajamentul fără limite” şi ”munca imensă de concentrare” de peste doi ani a predecesorului său, noul secretar de stat a promis ”continuitate” miercuri, la predarea ştafetei.

După partenerii sociali, Edouard Philippe îi primeşte joi pe conducătorii RATP şi SNCF - care şi-a prezentat planul de transport din primul weekend din vacanţă.

Compania feroviară afirmă că va putea transporta în weekend toţi pasagerii care au rezervat un bilet TGV. Însă, pentru moment, toate sindicatele lucrătorilor feroviari refuză ”armistiţiul” de Crăciun. Nivelul greviştilor era însă în scădere miercuri la SNCF, unde 13,6% dintre lucrători se aflau în grevă (32,8% marţi) şi 65,6% dintre conductori (75,8% marţi).

CONSILIU DE STAT ÎNAINTE DE CRĂCIUN

Marţi, în a treia zi de mobilizare, sindicatele au scos în stradă 615.000 de manifestanţi în toată ţara, potrivit Ministerului de Interne. CGT a revendicat 1,8 milioane de participanţi.

CGT, FO, CFE-CGC, Solidaires şi FSU - care reclamă pir şi simplu retragerea proiectului - au dat  un ”ultimatum” Guvernului, în urma unei reuniuni intersindicale, marţi seara, în care au decis noi acţiuni locale joi şi până şa sfârşitul lui decembrie. Ele au respins un armistiţiu şi au ameninţat cu ”urmări” dacă Guvernul nu le răspunde ”în orele care vin”.

”Cu cât trenează, cu atât sunt mai pesimist” cu privire la o soluţionare a conflictului, declară secretarul general al CGT. Philippe Martinez. El a fost interpelat de ministrul Tranziţiei ecologice Elisabeth Borne pe tema unor întreruperi ale alimentării cu electricitate, marţi, la iniţiativa unor grevişti CGT, care au determinat Enedis şi RTE să depună plângere.

Premierul şi-a repetat marţi ”întreaga hotărâre” de a realiza reforma şi a crea ”sistemul universal” de pensionare pe bază de puncte menit să înlocuiască cele 42 de regimuri existente în prezent, însă mai mulţi membri ai Guvernului, înaintea lui Emmanuel Macron, au dat semne de deschidere. ”Evident că suntem deschişi construiriii unui compromis”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Executivului, Sibeth Ndiaye.

Premierul primeşte organizaţiile sindicale pentru a le îndemna ca, timp de un an, să discutăm despre condiţiile de întrunit pentru a ne afla în echilibru în 2027”, a declarat Amélie de Montchalin.

Philippe a anunţat deja o nouă întâlnire cu partenerii sociali ”împreună la o multilaterală” joi, o posibilitate a unor ultime compromisuri.

O primă versiune a proiectului de lege urmează să fie trimisă Consiliului de Stat ”înainte de Crăciun”, potrivit unei surse apropiate dosarului, în vederea prezentării acesteia într-o şedinţă a Consiliului Miniştrilor programată la 22 ianuarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.