Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că nu va abandona taxa controversată privind combustibilul, într-un discurs despre strategia Franţei privind sectorul energetic, scrie BBC.
Macron, într-un ton reconciliant, a declarat că este deschis la idei noi şi că ar putea reconsidera felul în care va fi aplicată noua taxă. El a anunţat de asemenea că Franţa va închide toate centralele bazate pe cărbuni până în 2022, alături de câteva centrale nucleare.
În discursul său de marţi, Macron a declarat: „Nu îi confund pe cei care au creat haos cu cetăţenii care doresc să transmită un mesaj. Empatizez cu cetăţenii mei, dar nu voi ceda în faţa violenţei”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
El a afirmat: „Nu poţi fi pro-mediu luni şi apoi marţi să fii împotriva majorării preţurilor carburanţilor”.
Macron a adăugat că taxa controversată ar putea fi ajustată atunci când preţurile carburanţilor cresc pentru a micşora presiunea asupra şoferilor.
El a făcut referire la politica Franţei veche de zeci de ani de a încuraja cetăţenii să se mute mai departe de oraşe şi să călătorească pe şosele.
„I-am împins în această situaţie ... ei sunt victimele situaţiei, nu ei au creat-o. Ar trebui să ascultăm alarma socială şi protestele, dar există şi o alarmă de mediu”, a precizat Macron.
El a recunoscut că mulţi cetăţeni consideră că le este impusă taxa, fără să fie consultaţi. După discurs, televiziunea BFMTV a informat că ministrul Ecologiei se va întâlni cu reprezentanţi ai protestatarilor marţi.
Franţa este dependentă de energia nucleară, pe care Macron a promis că o va reduce până la 50% din totalul energiei naţionale până în 2035, închizând 14 dintre cele 58 de centrale nucleare. Niciuna nu va fi închisă, totuşi, până în 2022, în afară de Fessenheim, de la graniţa cu Germania.
Poliţia din Paris a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe manifestanţii care s-au strâns, sâmbătă, pe Bulevardul Champs Elysees, pentru a protesta pentru a doua săptămână consecutiv faţă de creşterea preţurilor la carburanţi.
Demonstraţiile au fost numite “protestul vestelor galbene”, manifestanţii purtând vestele de semnalizare pe care toţi cetăţenii francezi sunt obligaţi, conform legii, să le aibă în permanenţă în autovehicule.
Ciocniri violente au avut loc între "vestele galbene" şi poliţişti pe Bulevardul Champs Elysees, după ce manifestanţii au rupt un cordon de securitate.
Forţele de ordine, mobilizate în număr mare, au folosit tunuri de apă şi gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor.
Peste 100.000 de oameni au protestat în 1600 de proteste organizate pe teritoriul Franţei, a anunţat ministerul de Interne.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.