Ruşii şi-au reluat sâmbătă dimineaţa asaltul lângă satul Hlîboke din regiunea Harkov, iar armata ucraineană se aşteaptă la o intensificare a focului inamic, relatează Ukrainskaia Pravda. Ruşii au afirmat că au cerut şase sate ucrainene, dintre care cinci în Harkov, însă preşedintele Volodimir Zelenski spune că ucrainenii luptă şi îşi apără teritoriul, iar în zonă au fost trimise întăriri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Zelenski: Operaţiunile de apărare în regiunea Harkov sunt în curs de desfăşurare, adăugăm forţe acolo. Întreruperea planurilor ofensive ruseşti este sarcina numărul unu în acest moment
CITEȘTE ȘI Rusia anunţă că a cucerit cinci sate în regiunea ucraineană Harkov şi unul în Doneţk
Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

"Dimineaţă, inamicul a reluat operaţiunile de asalt în anumite zone din apropierea localităţii Hlîboke. Au tras focuri de artilerie în direcţia Starîţia. Se aşteaptă o nouă intensificare a focului în alte zone, în special Strilecea-Hlîboke", au declarat surse militare pentru publicaţia ucraineană.

Potrivit sursei, în sectorul Vovceansk, vizat vineri de un asalt rus cu blindate, nu există deocamdată acţiuni de asalt ale inamicului.

Pe de altă parte, sâmbătă dimineaţa a fost declanşată o alertă aeriană în Kiev şi în toate regiunile, cu excepţia regiunilor de vest şi Odesa. Potrivit armatei, există o ameninţare de atacuri cu rachete balistice în zonele în care a fost declarată alerta aeriană.

Începând de vineri, forţele de ocupaţie ruseşti şi-au intensificat activităţile în regiunea Harkov, din nord-estul Ucrainei, aflată la graniţa cu Rusia, iar acolo au avut loc lupte. Preşedintele Volodimir Zelenski a confirmat că trupele ruseşti au lansat o nouă ofensivă în sectorul Harkov, iar  Ministerul Apărării din Ucraina a anunţat că au fost trimise unităţi de rezervă în nordul regiunii Harkov, în timp ce în unele localităţi este evacuată populaţia.

Vineri, aproape 2.000 de oameni au fost evacuaţi din regiunea Harkov. Pe parcursul zilei, 30 de localităţi din regiunea Harkov au fost atacate de ruşi cu bombardamente aeriene.  Trei civili au fost ucişi - un bărbat în vârstă de 55 de ani a fost ucis în satul Cerkaski Tîşki, iar două persoane, un bărbat şi o femeie, au fost ucise şi mai mulţi răniţi în Vovceansk. Vineri seară, la ora 23:40, Federaţia Rusă a bombardat satul Lipţî, rănind o femeie de 53 de ani şi un bărbat de 38 de ani.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a evaluat vineri că armata rusă a obţinut "câştiguri tactice semnificative" lansând vineri o operaţiune ofensivă de-a lungul frontierei ruso-ucrainene în nordul regiunii Harkov. În opinia sa, "obiectivele operaţionale (ale manevrei Moscovei) sunt limitate, dar vizează să deturneze efectivele şi echipamentele ucrainene din alte sectoare critice ale frontului (...) pentru a le permite ruşilor să avanseze în alte regiuni din estul Ucrainei". Prin urmare, ISW consideră că nu este vorba despre o "operaţiune ofensivă pe scară largă ce ar viza învăluirea, încercuirea şi cucerirea Harkovului", al doilea oraş ca mărime al Ucrainei.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.