În timp ce forţele rebele Wagner se îndreptau spre nord, spre Moscova, la 24 iunie, un contingent de vehicule militare a deviat spre est pe o autostradă, în direcţia unei baze fortificate a armatei ruse care deţine arme nucleare, potrivit unor înregistrări video postate online şi interviurilor cu locuitorii din zonă, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Odată ce luptătorii Wagner ajung în regiuni mai rurale, urma de supraveghere se răceşte - la aproximativ 100 km de baza nucleară, Voronej-45. Reuters nu a putut confirma ce s-a întâmplat în continuare, iar oficialii occidentali au afirmat în repetate rânduri că arsenalul nuclear al Rusiei nu a fost niciodată în pericol în timpul revoltei, care s-a încheiat rapid şi misterios mai târziu în acea zi. Însă, într-un interviu exclusiv, şeful serviciilor de informaţii militare din Ucraina, Kyrylo Budanov, a declarat că luptătorii Wagner au mers mult mai departe.

El a spus că au ajuns la baza nucleară şi că intenţia lor era să achiziţioneze mici dispozitive nucleare din epoca sovietică pentru a "ridica miza" revoltei lor. "Pentru că, dacă eşti pregătit să lupţi până la ultimul om în picioare, aceasta este una dintre facilităţile care ridică semnificativ miza", a declarat Budanov."

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Singura barieră între luptătorii Wagner şi armele nucleare, a spus Budanov, au fost uşile de la depozitul nuclear. "Uşile depozitului erau închise şi nu au reuşit să intre în secţiunea tehnică", a spus el. O sursă apropiată Kremlinului, cu legături militare, a coroborat unele părţi ale relatării lui Budanov. Un contingent Wagner "a reuşit să pătrundă într-o zonă de interes special, în urma căreia americanii s-au agitat pentru că acolo sunt depozitate muniţii nucleare", a declarat această persoană, fără a da mai multe detalii.

O sursă din estul Ucrainei ocupate de Rusia, care are cunoştinţă despre acest lucru, a declarat că acest lucru a provocat îngrijorare la Kremlin şi a dat un impuls pentru încheierea în grabă a rebeliunii, negociată în seara zilei de 24 iunie, cu ajutorul preşedintelui belarus Alexander Lukaşenko. Oficialii americani şi-au exprimat îndoielile cu privire la această versiune. Ca răspuns la o întrebare referitoare la faptul că forţele Wagner au ajuns la bază şi au încercat să achiziţioneze arme nucleare, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, Adam Hodge, a declarat: "Nu suntem în măsură să coroborăm acest raport. Nu am avut niciun indiciu, în niciun moment, că armele sau materialele nucleare ar fi fost în pericol". Kremlinul şi comandantul Wagner, Evgheni

Prigozhin, nu au răspuns la întrebările pentru acest articol. Matt Korda, cercetător asociat senior şi manager de proiect pentru Proiectul de informare nucleară la Federaţia Oamenilor de Ştiinţă Americani, a declarat că ar fi "practic imposibil ca un actor non-statal" să încalce securitatea nucleară rusă. Este posibil ca Wagner să fi avut la dispoziţie mii de soldaţi, a spus el, dar este puţin probabil ca vreunul dintre ei să ştie cum să detoneze o bombă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.