Londra şi Bruxellesul şi-au aruncat reciproc mingea, în căutarea unui acord cu privire la Brexit, îndemnându-se la eforturi suplimentare în vederea evitării unui ”no deal” peste patru săptămâni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Premierul Boris Johnson, care a promis să realizeze Brexitul ”orice s-ar întâmpla” la 31 octombrie, a prezentat miercuri Uniunii Europene (UE) un compromis pe care l-a catalogat drept o ofertă finală şi se anunţă negocieri dificile într-un calendar extrem de strâns.

Liderul conservator, care şi-a apărat propunerile în faţa deputaţilor, după o reuniune cu membrii Cabinetului la Downing Street, a dat asigurări că Londra a ”dat dovadă de o mare flexibilitate în găsirea unui aranjament”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Dacă vecinii nioştri europeni aleg să nu dea dovadă de aceeaşi bunăvoinţă de a ajunge la un acord, atunci noi trebie să părăsim (UE) la 31 octombrie fără acord”, a ameninţat el - un scenariu cu consecinţe economice potenţial dezastruoase.

În timp ce Boris Johnson pare să le arunce europenilor în spate responsabilitatea unui eşec al negocierilor, o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene (CE) a subliniat că Londrei îi revine să rezolve ”punctele problematice” ridicate de UE cu privire la proiectul briatnic.

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a recunoscut ”progrese pozitive”, dar a subliniat că rămân ”câteva puncte problematice care vor necesita o muncă suplimentară în zilele următoare”.

”Rămâne treabă de făcut. Dar această treabă trebuie să fie făcută de către regatul Unit şi nu invers”, a declarat Natasha Bertaud pentru presă la Bruxelles.

În afară de a-i convinge pe europeni în puţinul timp rămas, şeful Guvernului britanic trebuie de asemenea să obţină susţinerea deputaţilor din Camera Comunelor - în care nu mai deţine majoritatea.

El a depus eforturi, joi, în această sesiune animată, care reflectă atmosfera de criză politică ce domenşte în ţară la mai bine de trei ani de la victoria ”Leave” în referendumul din 2016.

Intervievat de ITV miercuri seara, Michael Gove, ministrul însărcinat cu pregătirea unei ieşiri a regatului din UE fără acord (”no deal”), a apreciat că planul are ”şanse foarte bune să treacă” de Parlamentul britanic.

Liderul Partidului Laburist (Labour, stânga), principala formaţiune din opoziţie, Jeremy Corbyn a apreciat că planul lui Boris Johnson nu este ”fezabil” şi că nu constituie o ofertă ”serioasă”.

Liderul separatiştilor scoţieni în Camera Comunelor Ian Blackford a apreciat, al rândul său, că propunerile şefului Guvernului nu sunt nici ”acceptabile” şi nici ”realiste” şi l-a îndemnat să ceară o amânare a Brexitului sau să demisioneze.

”ÎNAINTE”

Planul lui Boris Johnson prevede ca irlanda de Nord să părăsească Uniunea Vamală europeană, la fel ca restul Regatului Unit, dar ca provincia britanică să continue să aplice reglementările europene în domeniul circulaţiei bunurilor, inclusiv agroalimentare, prin crearea unei ”zone de reglementare” pe insula irlandeză, sub rezerva acordului Parlamentului şi Executivului nord-irlandeze.

Acest lucru elimină toate controalele în domeniul reglementării între Irlanda de Nord şi Irlanda, însă ar implica reglementări divergente între provincia britanică şi restul Regatului Unit.

Aceste propuneri au fost primite prin reacţii foarte negative din partea întreprinderilor din Irlanda de Nord, iar federaţia distribuitorilor le-a catalogat drept ”impracticabile”.

Reuniuni între negociatorii europeni şi cei britanici sunt prevăzute la bruxelles în zilele următoare.

Europenii vor să afle dacă Boris Johnson este ”pregătit să acţioneze şi să mişte” cu privire la punctele care reprezintă o problemă pentru ei, a declarat alt diplomat.

Ajuns la putere la sfârşitul lui iulie, Boris Johnson s-a angajat să coată cu orice preţ regatul din uniune la 31 octombrie, un termen amânat în două rânduri.

Hotărât să realizeze Brexitul - pentru care britanicii ce s-au prezentat în referendumul din 2016 au votat în proporţie de aproape 52% -, el a repetat că nu va cere din nou amânare de la UE, chiar dacă Parlamentul britanic a adoptat o lege care-i impune să amâne Brexitul cu trei luni, în cazul în care nu obţine un acord cu UE până la 19 octombrie, imediat după viitorul summit european de la 17 şi 18 octombrie.

”Trebuie să mergem înainte, într-un ritm bun, intens”, a declarat joi la BBC ministrul însărcinat cu Brexitul Steve Barclay, subliniind necesitatea ca cele două părţi să se lanseze în discuţii până în weekend, pentru a ajunge la un acord.

Ministrul s-a vrut optimist. ”Răspunsul Comisiei (Europene) este că ei estimează că este o propunere serioasă, iar eu cred că cele două părţi vor să ajungă la un acord”.

GRUPUL ÎNSĂRCINAT CU BREXITUL ÎN PE RESPINGE ROPUNERILE LUI JOHNSON

Pe de altă parte, propunerile prezentate de Johnson în vederea ieşirii din impasul Brexitului ”nu constituie o bază a unui acord”, a apreciat grupul din Paramentul European (PE) însărcinat cu Brexitul.

Ele ”nu pot funcţiona”, pentru că nu aduc o soluţie la frontiera dintre Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, a apreciat un reprezentant de rang înalt al UE.

”Grupul de pilotare a #Brexitului în @Europarl_EN nu este absolut deloc favorabil propunerilor premierului Johnson. El nu furnizează garanţiile necesare Iralndei”, a scris miercuri pe Twitter preşedintele grupului Guy Verhofstadt.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.