Regatul Unit i-a amintit marţi Chinei obligaţiile internaţionale pe care le are în privinţa autonomiei Hong Kongului, periclitată de o lege cu privire la securitatea naţională pe care Beijinul vrea să o impună fostei colonii britanice, relatează Reuters.
”Mingea se află în terenul Guverului chinez. El are de făcut o alegere”, a subliniat, în Parlament, ministrul britanic de Externe Dominic Raab.
”El poate trece Rubiconul şi încălca autonomia şi drepturile poporului din Hong Kong sau poate face un pas înapoi, poate înţelege îngrijorările împărtăşite ale comunităţii internaţionale şi îşi poate asuma responsabilităţile în calitate de membru eminent al comunitţii internaţionale”, a subliniat Raab.
”Noi nu încercăm absolut deloc să împiedicăm emergenţa Chinei. Noi îi urăm bun venit în calitate de membru eminent al comunităţii internaţionale şi vrem să dialogăm cu ea cu privire la toate subiectele, de la comerţ la modificări climatice”, a adăugat şeful diplomaţiei britanice.
Dominic Raab a apreciat, însă că nu există nici cea mai mică probabilitate ca China să revină asupra acestui proiect.
Parlamentul chinez a dat undă verde, la sfârşitul lui mai, adoptării unui proiect de lege împotriva secesionismului, subversiunii, terorismului şi amestecului străin la Hong Kong.
Activişti locali în favoarea democraţiei şi numeroase ţări occidentale consideră proiectul de lege drept o atingere a libertăţilor şi o punere în discuţie a autonomiei fostei colonii britanice.
CARRIE LAM DENUNŢĂ STANDARDE DUBLE ALE UNOR GUVERNE STRĂINE
Pe de altă parte, şefa Executivului de la Hong Kong Carrie Lam a acuzat guverne străine de standarde duble în reacţia lor faţă de proiectul Chinei de a înăspri legislaţia în domeniul securităţii naţionale în acest teritoriu semiautonom, evocând în acest sens manifestaţiile violente care zguduie Statele Unite.
Lam - care s-a exprimat pentru prima oară după ce preşedeintele american Donald Trump a anunţat vineri că adminsitraţia revocă statutul special acordat de către Statele Unite Hong Kongului - a avertizat că ţările care ameninţă cu acţiuni împotriva fostei colonii brtianice şi-ar putea prejudicia propriile interese.
”Ei sunt foarte îngrijoraţi de propria securitate naţională, însă pe a noastră (...) o privesc prin ochelari vopsiţi”, a denunţat ea în conferinţa sa săptămânală de presă.
”În Statele Unite, noi vedem revolte gestionate de către guverne locale, spre deosebire de poziţia pe care au adoptat-o atunci când revolte similare au avut loc la Hong Kong anul trecut”, a apreciat ea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...