Guvernul britanic a prezentat joi scuze - fără precedent - unui fost opozant libian, AbdelHakim Belhaj, şi soţiei sale, recunscându-şi participarea la prinderea şi livrarea lor regimului colonelului Muammar Gaddafi, care i-a torturat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”În numele Guvernului Maiestăţii Sale, îmi cer scuze fără rezerve”, a declarat premierul Theresa May într-o scrisoare citită în Parlament de către procurorul general Jeremy Wright, adresată lui Belhaj şi soţiei sale Fatima Bouchar, prinşi în 2004 de agenţi din cadrul serviciilor americane de informaţii în Thailanda şi apoi transferaţi şi torturaţi în Libia.

”Prin faptele sale, Guvernul britanic a contribuit la arestarea, transferul şi suferinţele dumneavoastră”, a recunoscut Theresa May în scrisoare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Evocând torturile la care au fost supuşi, ea a dat asigurări că ”Guvernul britanic vă crede şi niciunul dintre dumneastră nu ar fi trebuit să fie tratat în acest mod (...). Ar fi trebuit să înţelegem mai devreme practicile inacceptabile ale anumitor parteneri internaţionali de-ai noştri”, a adpugat ea, părând să se refere la serviciile americane.

Belhaj a salutat aceste scuze ”curajoase”.

”Vreau să-mi exprim recunoştrinţa faţă de această decizie curajoasă a premierului britanic May şi a procurorului general Jeremy Wright”, a declarat el într-o conferinţă de presă la Istanbul, unde s-a instalat.

”Aceste scuze sunt acceptate şi vin să pună capăt unor ani de suferinţă”, a adăugat el.

Procurorul a precizat că, în afară de scuze, guvernul britanic îi va plăti 500.000 de lire sterline (565.000 euro) lui Fatima Bouchar, în timp ce Belhaj nu a cerut nicio compensaţie financiară, ci doar să i se prezinte scuze, în cadrul unui acord care pune capăt unor proceduri judiciare lansate de către cuplu.

Belhaj şi soţia sa Fatima, la acea vreme însărcinată în peste patru luni, au fost arestaţi şi apoi deţinuţi la Bangkok, în 2004, de către agenţi americani, pe când Belhaj conducea Grupul luptei islamice libiene, anti-Gaddafi.

TORTURĂ

Cuplul a fost extrădat către Tripoli, unde Belhaj a fost torturat şi încarcerat timp de şase ani. Dosare provenind din arhivele regimului Gaddafi sugerează că el a fost prins cu ajutorul unei informaţii furnizate de britanici, după ce a cerut în zadar azil în Marea Brtanie.

Fostul activist islamist, devenit comandantul militar al Tripoli după căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, acuza Londra că le-a furnizat serviciilor americane de informaţii date care au permis să fie arestat, iar apoi extrădat către Tripoli, şi cerea să i se prezinte scuze.

El a decis la sfârşitul lui 2017 să depună plângere contra Guvernului britanic şi serviciilor britanice de informaţii interne (MI5) şi externe (MI6).

După 2011 el a fondat un partid - Al-Watan - care nu a obţinut niciun mandat în alegerile legislative din 2012 şi nici în cele din 2014. În perioada 2012-2014, el a fondat un post de televiziune proislamistă, în prezent cu sediul la Islanbul.

Soţia sa Fatima a fost prezentă joi în Parlament împreună cu unul dintre fii săi, la invitaţia Guvernului britanic.

Într-o scurtă declaraţie de presă, ea şi-a exprimat satisfacţia faţă de încheierea unei lupte care a durat şase ani şi a cerut ”să se facă dreptate tuturor, indiferent de cultura şi religia lor”.

”FĂRĂ PRECEDENT”

Organizaţia nonguvernamentală (ONG) Reprieve, care apără drepturilor omului, a salutat aceste scuze ”fără precedent” în cadrul războiului împotriva terorismului purtat după atentatele de la 11 septembrie 2001.

Cazul readuce în prim plan acţiunile serviciilor secrete britanice în acest război.

Cei mai apropiaţi aliaţi ai americanilor, britanicii au mers mână în mână cu ei în campaniile din Irak şi Afganistan.

Dezvăluiri despre folosirea torturii şi răpirii unor opozanţi de către CIA în 2014 au lansat numeroase întrebări despre rolul lor.

”Aceste scuze trebuie să fie începutul şi nu sfârşitul, pentru ca Regatul Unit să dea socoteală cu privire la complicitatea sa în tortură după 11 septembrie”, a reacţionat ONG-ul Freedom from Torture, reclamând o anchetă cu privire la implicarea ţării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.