Guvernul britanic şi-a publicat miercuri propunerea de compromis cu privire la frontiera irlandeză, în vederea evitării unei ieşiri a Regatului Unit din Uniunea Europeană fără acord (”no deal”) la 31 octombrie, care înlocuieşte extrem de criticata ”plasă de siguranţă” (”backstop”) din acordul precdent şi care permite, apreciază Londra, evitarea unor controale vamale fizice la frontiră, relatează AFP.
Acest plan prevede ca Irlanda de Nord să facă parte din aceeaşi zonă vamală cu Marea Britanie - o exigenţă-cheie a unioniştilor din cadrul DUP, care au salutat o ”bază” bună.
În schimb, el prevede ca provincia britanică să păstreze reglementările UE cu privire la toate bunurile - şi nu doar cele agricole - pe o anumită perioadă de tranziţie care ar putea să fie prelungită dacă Irlanda de Nord doreşte acest lucru.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Aceste propuneri au fost prezentate ca un ”compromis rezonabil” de către Boris Johnson, într-o scrisoare adresată preşedintelui în exerciţiu al Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, publicată de către serviciile sale.
Today I have set out a fair and reasonable compromise for replacing the backstop so we can get Brexit done by 31 October. pic.twitter.com/66WpFGhThU
— Boris Johnson (@BorisJohnson) October 2, 2019
Aprobată prin vot în referendumul din 2016, ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană se loveşte tot de atunci de felul în care să se evite reimpunerea unei frontiere pe Insula Irlanda între provincia britanică din Nord şi Republica membră UE din sud, după Brexit.
În forma sa precedentă, respinsă în trei rânduri de Parlamentul britanic, ”backstop”-ul prevede rămânerea întregului Regat Unit într-o uniune vamală cu UE şi o aliniere la reglementări europene în Irlanda de Nord, în lipsa altei soluţii.
Premierul britanic, un campion al Brexitului, dă asigurări în scrisoarea sa că aceste noi propuneri ”înseamnă că regulile UE nu pot fi menţinute pe termen nedeterminat dacă nu sunt dorite, corectând greşeala-cheie a «backstop»-ului”.
Ele prevăd ”un Brexit la finalul căruia politica comercială britanică este întru totul sub control britanic”, subliniază el.
Această propunere prezentată miercuri ”elimină toate controalele în domeniul reglementărilor în cazul schimbului de bunuri între Irlanda de Nord şi Irlanda, garantând că reglementările cu privire la bunuri în Irlanda de Nord rămân aceleaşi ca în restul UE”, detaliază el.
Adunarea nord-irlandeză este cea care urmează să se pronunţe - din patru în patru ani - cu privire la faptul dacă rămâne în această zonă unică sau se alătură restului Regatului Unit.
În schimb, Irlanda de Nord rămâne în aceeaşi zonă vamală ca Marea Britanie, însă fără să se restabilească frontiera ”fizică” ce ar contraveni Acordurilor de pace din 1998.
Controalele vamale ar urma să fie realizate ”în mod descentralizat”, prin declaraţii electromice şi ”un număr foarte redus de controale efectuate în sediile” întreprinderilor vizate, precizează Boris Johnson în scrisoare.
În acest sens, ”soluţii creative” este necesar să fie stabilite, iar procedurile vamale să fie simplificate în timpul perioadei de tranziţie, iar cele două părţi ”este necesar să se angajeze să nu efectueze niciodată controale la frontieră”, adaugă el.
Această propunere a fost prezentată miercuri de către Boris Johnson drept singura alternativă la un Brexit fără acord (”no deal”) la 31 octombrie.
Johnson a lansat miercuri un ultimatum, subliniind că o ”o ieşire fără acord” din UE este singura alternativă la planul său şi că Regatul Unit este ”pregătit” în acest sens.
”Trebuie să nu ne îndoim de faptul că alternativa (la plan) este o ieşire fără acord. Nu acesta este rezultatul pe care-l vrem noi, nu acesta este rezultatul pe care-l căutăm, dar lăsaţi-mă să vă spun că este rezultatul de care suntem pregătiţi”, a declarat el la Congresul Partidului său Conservator, la Manchester, în nord-vestul Angliei, cu mai puţin de o lună înaintea datei prevăzute a Brexitului, la 31 octombrie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...