Regatul Unit a denunţat la Haga comportamentul ”iresponsabil” al Rusiei, pe care o acuză că a încălcat timp de două decenii interdicţia internaţională a armelor chimice prin otrăvirea pe teritoriul său a unui fost spion rus cu un agent neurotoxic, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În paralel, la Londra, Ofcom, instituţia britanică de reglementare a presei, a anunţat deschiderea a şapte anchete cu privire la ”imparţialitatea” unor programe de informaţii ale postului rus RT News în modul în care a tratat otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia.

Această procedură poate conduce la penalităţi financiare sau, în ultim recurs, la o interdicţie de a emite.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Într-o reuniune la Haga, la sediul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), Peter Wilson, ambasadorul britanic a denunţat comportamentul ”iresponsabil” al Moscobei, care a încălcat ”interdicţia mondială a armelor chimice” şi ”ameninţă securitatea mondială”.

În discursul său, şeful delegaţiei Regatului Unit a desemnat din nou Rusia drept ”singurul” vinovat de otrăvirea membrilor familiei Skripal pe 4 martie, la Salisbury, un orăşel în sud-vestul Angliei.

Moscova şi Londra se înfruntă public la OIAC - organizaţia a cărei misiune este să ancheteze utilizarea armamentului chimic în lume - şi în Consiliul de Securitate al ONU.

”Rusia a purtat o campanie de dezinformare sfruntată şi a atacat reputaţia şi expertiza OIAC”, a denunţat Peter Wilson, în opinia căruia ”numai Rusia dispune de mijloace tehnice, experienţa operaţională şi motivul de a-i viza pe Skripali”.

Aceste acuzaţii au fost respinse în continuare în bloc de Moscova.

”Este probabil, probabilitate puternică, probabil, ar fi putut, poate, acesta este din nou vocabularul folosit de delegaţia britanică. Ce argumentare profundă!”, a ironizat Ambasada Rusiei la OIAC pe Twitter.

Ambasadorul rus în Olanda Aleksandr Şulghin i-a acuzat la rândul său pe britanici că ”încearcă să înşele toată lumea” cu ”o poveste ţesută din minciuni”.

”BANALIZARE GRAVĂ”

O echipă OIAC a fost trimisă în Siria să ancheteze cu privire la un presupus atac chimic la Duma, imputat armatei siriene şi aliaţilor ei, pe 7 aprilie, care s-ar fi soldat cu peste 40 de morţi.

Şeful ei a declarat joi că nu ştie când va putea să fie desfăşurată misiunea de anchetă.

”Repetiţia acestor atacuri, unul în Levant, celălalt în Europa, într-un domeniu reglementat de convenţii dintre cele mai vechi, de care depinde securitatea internaţională, este un motiv de profundă îngrijorare pentru Franţa”, a declarat ambasadorul francez a OIAC Philippe Lalliot.

”Franţa nu a acceptat ca, în deplină impunitate, să fie subminate fundamentele regimului neproliferării”, a subliniat el în discursul pe care l-a susţinut.

Reuniunea cu uşile închise a OIAC a fost convocată de Regatul Unit, în contextul în care inspectorii Organizaţiei au confirmat că Serghei Skripal şi fiica sa au fost otrăviţi cu un agent neurotoxic, inoculat - potrivit Londrei - sub formă lichidă şi în cantiate foarte mică.

CURĂŢENIE LA SALISBURY

După ce şi-a desfăşurat experţii la Salisbury, OIAC a anunţat joia trecută că analize în laborator ”confirmă descoperirile Regatului Unit cu privire la identitatea agentului chimic toxic utilizat la Salisbury”.

OIAC nu a numit însă în mod public substanţa în cauză, care potrivit Regatului Unit este un agent neurotoxic de tip novicioc, dezvolatată în Uniunea Sovietică, în anii '70.

OIAC nu a stabilit nici responsabilitatea în acest caz, aflat la originea unei grave crize diplomatice între Moscova şi Londra, susţinută de aliaşii săi occidentali. Aceste tensiuni tot mai puternice s-au tradus în cel mai mare val de expulzări încrucişate de diplomaţi din istorie.

Consiliul de Securitate al ONU a fost miercuri, într-o reuniune publică, teatrul unei înfruntări britanico-ruse.

Analiza OIAC nu a arătat vreo legătură între agentul toxic şi Rusia, a subliniat amabsadorul rus la ONU Vasili Nebenzia, care a reproşat Londrei faptul că în cintinuare colportează ”acuzaţii fără fundament”.

”Întrebările noastre rămân fără răsăunsuri”, i-a replicat omoloaga sa britanică Karen Pierce, reproşând Moscovei lipsa clarificării care să probeze că Rusia nu este implicată.

Operaţiuni de curăţare au început marţi la Salisbury, unde cea mai puternică concetraţie de produs neurotoxic a fost găsită în domiciliul lui Serghei Skripal.

În total, nouă locuri - dintre care trei în centrul oraşului - au fost identificate de către poliţia antiteroristă ca fiind necesar să fie tratate de către specialişti.

Între ele se află un pub şi un restaurant în care Serghei şi Iulia Skripal au băut un pahar, iar apoi au luat masa pe 4 martie, cu puţin înainte să fie găsiţi inconştienţi pe o bancă publică în apropiere.

Starea lui Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, este într-o ameliorare constantă, însă el rămâne spitalizat, în timp ce fiica sa, în vârstă de 33 de ani, a fost externată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.