Guvernul britanic şi-a prezentat miercuri propunerile în vederea reglementării şi reducerii imigraţiei după Brexit, în contextul în care clasa politică rămâne în impas pe tema acordului retragerii din UE, relatează AFP.
Ministrul de Interne Sajid Javid a anunţat, în faţa deputaţilor, implementarea unui ”sistem de imigraţie unic, bazat pe calificări”. ”În viitor, toată lumea, cu excepţia cetăţenilor britanici şi irlandezi, va avea nevoie de o autorizare înainte să poate veni aici”.
El a subliniat că acest nou sistem va pune capăt liberei circulaţii a cetăţenilor europeni către Regatul Unit.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Free movement will come to an end" - Home secretary @sajidjavid unveils the government's new 'skills based' immigration system for the UK post-Brexit.
— Sky News Politics (@SkyNewsPolitics) December 19, 2018
Get the Brexit latest here: https://t.co/cABM6eqITQ pic.twitter.com/mcTHh7KLe1
Însă el a adresat un mesaj celor trei milioane de europeni deja instalaţi dincolo de Canalul Mânecii - ”noi vrem ca voi să rămâneţi şi vă vom proteja drepturile”, a declarat el.
Noile reguli de atribuire a vizelor ”vor acorda prioritate persoanelor care au competenţe de care avem nevoie”. Javid a anunţat că ”nu va exista un plafon” al numărului de muncitori calificaţi care intră în ţară, dar că aceştia vor fi nevoiţi să justifice un salariu minim. Suma nu a fost încă stabilită, însă s-ar putea situa în jurul a 30.000 de lore sterline (33.000 de euro) pe an.
Un dispozitiv special în vederea recrutării unor muncitori sezonieri necalificaţi va fi, de asemenea, implementat. Însă aceştia din urmă ”nu vor avea acces” la prestaţii sociale. Acest dispozitiv vizează să răspundă îngrijorărilor sectorului agricol britanic, foarte dependent de străini.
De asemenea, ”nu va exista o limită a numărului studenţilor internaţionali” primiţi în Regatul Unit, a precizat Sajid Javid, care a exprimat ambiţia Guvernului de a ”facilita instalarea şi angajarea unor tineri cu diplome”.
El şi-a anunţat intenţia de a aduce soldul migratoriu la un nivel ”viabil”, fără să precizeze acest nivel, în contextul în care programul Partidului său Conservator prevede reducerea acestuia la mai puţin de 100.000 de persoane pe an. În 2017, acesta a fost de 280.000.
Acest nou sistem va fi implementat ”în faze”, începând din 2021, adică după perioada de tranziţie post-Brexit prevăzută în acordul încheiat între Londra şi Bruxelles, care urmează să fie ratificat de Parlamentul britanic.
”PENURII ACUTE DE PERSONAL”
Aceste propuneri au provocat reacţii puternice.
Principala organizaţie patronală britanică - CBI - a anunţat că se teme că ele vor consolida ”penurii de personal deja acute” în ”spitale, construcţii sau distribuţie”. ”Aceste poziţii trebuie să se schimbe”, a cerut adjunctul directorului general Josh Hardie
Sistemul public de sănătate NHS, care angajează mii de muncitori străini, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de dificultăţi de recrutare, în cazul în care pragul salariului minim al imigranţilor este stabilit la 30.000 de lire sterline.
”Competenţe de nivel înalt nu sunt sinonime cu salarii mari”, a declarat la BBC unul dintre directorii NHS, Saffron Cordery. ”Salariul iniţial al infirmierilor este de 23.000 de lire sterline, cel al medicilor juniori de 27.000 de lire sterline, iar cel al îngrijitorilor-ajutători de 17.000 de lire sterline”, a precizat el.
Preşedinta pieţei financiare City de la Londra, Catherine McGuinness, a salutat decizia de a nu plafona numărul vizelor atribuite anual.
Imigraţia a fost una dintre problemele aflate în centrul campaniei referendumului cu privire la Brexit, în 2016. În urma consultării, premierul Theresa May s-a angajat săpună capăt libertăţii circulaţiei europenilor către Regatul Unit.
”SĂ CÂŞTIGE TIMP”
În cursul ultimei sesiuni de interpelări în Camera Comunelor, şefa Guvernului Theresa May a fost acuzată de către liderul opoziţiei, laburistul Jeremy Corbyn, că a aruncat ţara într-o ”criză naţională”, prin faptul că a amânat în ianuarie votul, prevăzut iniţial la 11 decembrie, în vederea ratificării acordului Brexitului, cu scopul de a evita un eşec anunţat.
”Realitatea este că premierul caută să câştige timp. Însă nu există o majoritate pentru acest acord lamentabil”, a vociferat el.
El a denunţat de asemenea ”risipa criminală a banului public”, referindu-se la cele două miliarde de lire sterline (2,2 miliarde de euro) deblocate marţi de Guvern în vederea accelerării pregătirii în vederea unui posibil Brexit fără acord.
Acest scenariu ”va fi un dezastru pentru ţară, niciun Guvern rezonabil nu-l poate autoriza”, a apreciat el.
Opoziţia faţă de acest text, exprimată atât de eurofili, cât şi de către eurosceptici, atât în rândul majorităţii, cât şi al opoziţiei, consolidează probabilitatea unui Brexit fără acord la 29 martie 2019.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...