Lituania va cere Statelor Unite să staţioneze permanent trupe în ţară pentru a ajuta la consolidarea securităţii, a declarat miercuri preşedintele ţării baltice, Gitanas Nauseda, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Nauseda a vorbit în acest sens după ce a salutat noua rotaţie a grupului de luptă internaţional al NATO condus de germani, desfăşurat în 2017 şi care va include în curând alţi 350 de militari germani, ca răspuns la desfăşurarea trupelor ruse în apropierea Ucrainei.

Din 2019, Statele Unite au desfăşurat rotaţii care nu se suprapun ale propriilor grupuri de aproximativ 500 de militari şi echipamente în Lituania, suplimentând eforturile alianţei de a descuraja Rusia de pe flancul său vulnerabil.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Desigur că vom vorbi cu SUA pentru a ne asigura că forţele americane de rotaţie vor fi în Lituania permanent. Acesta ar fi cel mai bun impuls pentru securitate şi descurajare pe care NATO l-ar putea oferi nu numai Lituaniei, ci întregii regiuni”, a declarat Nauseda într-o conferinţă de presă susţinută la baza militară Rukla.”

Moscova neagă planurile de a invada Ucraina, dar solicită concesii majore din partea Occidentului, desfăşurând peste 100.000 de militari lângă graniţele Ucrainei, inclusiv în Belarus.

Washingtonul şi Bruxelles-ul au ameninţat Rusia cu sancţiuni dacă va ataca Ucraina, iar Statele Unite vor trimite 3.000 de militari în Polonia şi România.

Preşedintele comitetului militar al NATO a declarat luni că alianţa va muta mai multe forţe în ţările baltice şi în Polonia, dacă forţele ruse nu părăsesc statul Belarus după exerciţiul militar planificat.

Olanda a anunţat miercuri că îşi va creşte contribuţia la grupul de luptă al NATO din Lituania de la 270 la 350 de militari.

Grupul şi trei unităţi similare ale NATO din Estonia, Letonia şi Polonia au fost desfăşurate de alianţă ca răspuns la anexarea Crimeei de către Rusia, de la Ucraina, în 2014.

Primele desfăşurări ale NATO în partea de est a alianţei însumează aproape 5.000 de militari proveniţi din 20 din cele 30 de state membre ale NATO, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

”O descurajare şi apărare puternice, combinate cu dialog şi diplomaţie, sunt cheia pentru menţinerea naţiunilor noastre în siguranţă într-o lume mai contestată, deoarece ne confruntăm din nou cu retorica agresivă şi postura de forţă a Rusiei”, a spus el la ceremonia de la Rukla.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.