Procurorul general al Lituaniei a deschis miercuri o anchetă penală vizând membri ai regimului belarus al lui Alksandr Lukaşenko cu privire la acuzaţii de torturare a unor activişti în favoarea democraţiei, relatează AFP.
Procurorul Evaldas Pasilis a anunţat că aplică legi ale jurisdicţiei universale care permit angajarea unor proceduri cu privire la crime împotriva umanităţii comise oriunde în lume.
”Fiecare dintre noi, indiferent de naţionalitatea sa, are acelaşi drept la viaţă şi la demnitate”, a subliniat el într-un comunicat.
Ancheta a fost lansată după ce un cetăţean belarus - Maksim Haroşin - a depus o plângere la Ministerul Public lituanian, în care afirmă că a fost torturat în timp ce se afla în detenţia forţelor de ordine belaruse.
Niciun nume al vreunui suspect nu este evocat, pentru moment, în ancheta lituaniană.
Şefa în exil a opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia şi-a exprimat satisfacţia faţă de această veste şi a îndemnat şi alte ţări europene să facă la fel.
”Noi încurajăm toate celelate ţări să urmeze iniţiativa procurorului lituanian şi să înceapă să ancheteze crimele împotriva umanităţii ale regimului (Lukaşenko). Niciun caz nu trebuie să fie uitat şi trebuie să facă obiectul unei anchete”, a subliniat ea.
Lituania, un stat membru UE, a jucat un rol esenţial în mobilizarea internaţională în vederea susţinerii manifestaţiilor belaruse care contestă realegerea în august a preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko.
În fiecare duminică, începând din august, zeci de mii de belaruşi manifestează în stradă pentru a-l determina pe Lukaşenko să plece de la putere.
Însă acesta se opune presiunilor în stradă şi şi-a multiplicat loviturile aplicate opoziţiei, prin arestarea sau împingerea către exil a liderilor contestării.
Tihanovskaia, care susţine că a obţinut o victorie în alegerile prezidenţiale belaruse din august, şi Haroşin se află printre sutele de belaruşi primiţi de Lituania în ultimele luni.
Opozanta este susţintă de către capitalele occidentale, iar Lukaşenko, care se află la putere de 26 de ani, este susţinut de Rusia, o putere regională.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...