Liderul de facto al Transnistriei, Vadim Krasnoselski, susţine că aprovizionarea cu gaze a regiunii separatiste proruse este împiedicată de Chişinău şi acuză că situaţia actuală este din cauza şefei statului, Maia Sandu, pe care o somează să nu se mai ocupe cu „intrigi şi speculaţii”. La rândul său, preşedinta Republicii Moldova s-a întâlnit joi cu ambasadorii statelor UE şi G7 cărora le-a spus că actuala criză energetică este provocată de Rusia, care urmăreşte să influenţeze viitoarele alegeri parlamentare.
„Doamna Sandu, vreau să mă adresez către dumneavoastră. Povestiţi foarte interesant despre faptul că sunteţi gata să furnizaţi gaz Transnistriei. (…) Vă spun deschis, Moldova împiedică aprovizionarea cu gaze către Transnistria. Avem o situaţie critică reală din cauza dumneavoastră. Chiar dumneavoastră discriminaţi cetăţenii transnistreni. (…) Încetaţi să vă mai ocupaţi cu intrigi şi speculaţii”, a transmis liderul transnistrean Vadim Krasnoselski într-un mesaj video postat pe reţelele sociale, relatează NewsMaker.
Kraskoselski s-a adresat şi Ucrainei, care se oferise să-i furnizeze Transnistriei cărbune pentru ca centrala de la Cuciurgan să poată funcţiona în lipsa gazului rusesc. „Nu induceţi în eroare oamenii”, a transmis Krasnoselski, adăugând că „acest cărbune, potrivit criteriilor tehnice, nu este potrivit pentru MGRES”.
În acelaşi video, Krasnoselski spune că Tiraspolul va informa mai multe structuri, printre care ONU, Crucea Roşie, dar şi pe participanţii formatului de negociere „5+2” despre „încercările de discriminare” din partea Chişinăului în raport cu locuitorii regiunii transnistrene „pentru a câştiga anumite dividende”.
REACŢIA CHIŞINĂULUI
„În loc să furnizeze gaze naturale cetăţenilor din regiunea transnistreană, propaganda rusească şi reprezentanţii săi de la Tiraspol continuă să răspândească dezinformări, despre care am avertizat (...). În loc să se concentreze pe soluţii reale pentru oameni, perpetuează retorica falsurilor, încercând să distragă atenţia de la problemele reale”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, reacţionând la mesajul lui Krasnoselski.
De asemenea, într-un comentariu pentru NewsMaker, Biroul politici de reintegrare al Chişinăului a îndemnat Tiraspolul „să-şi revizuiască comportamentul”, reamintind că Tiraspolul a refuzat multiplele oferte de ajutor ale Chişinăului.
„Ofertele evocate în repetate rânduri de către Chişinău privind deplina deschidere a autorităţilor Republicii Moldova de a acorda asistenţa umanitară necesară persoanelor vulnerabile, spitalelor, şcolilor, centrelor sociale etc. din regiunea transnistreană nu doar că au primit un refuz categoric din partea Tiraspolului, dar şi au rezultat cu avertizări din partea factorilor propagandistici la adresa angajaţilor din diverse structuri din regiune privind aplicarea sancţiunilor în cazul acceptării ajutoarelor din partea Chişinăului”, afirmă Biroul politici de reintegrare.
„Îndemnăm factorii de la Tiraspol să-şi revizuiască comportamentul şi să vină în întâmpinarea aşteptărilor cetăţenilor cu domiciliu în regiune care de mai mult timp aşteaptă ajutoarele oferite de Chişinău în comun cu donatorii externi”, au menţionat reprezentanţii Biroului.
MAIA SANDU, DISCUŢIE CU AMBASADORII ŢĂRILOR UE ŞI G7
Preşedinta Maia Sandu s-a întâlnit joi cu ambasadorii statelor europene şi ai ţărilor membre G7, inclusiv SUA şi Japonia, acreditaţi în Republica Moldova.
„Maia Sandu a evidenţiat principalele provocări cu care se confruntă ţara noastră. Şefa statului a remarcat şi impactul crizei energetice provocate de Rusia, care afectează direct nivelul de trai al cetăţenilor şi urmăreşte să influenţeze procesele electorale. În acest context, preşedinta Maia Sandu a subliniat că Republica Moldova îşi concentrează eforturile pe asigurarea securităţii energetice şi reducerea vulnerabilităţii economice a cetăţenilor. Şefa statului a mulţumit partenerilor internaţionali pentru sprijinul acordat, subliniind că acest ajutor este esenţial pentru stabilitatea Republicii Moldova, dar şi pentru securitatea întregii regiuni”, au comunicat reprezentanţii Preşedinţiei.
Potrivit comunicatului, Maia Sandu a discutat cu ambasadorii şi despre reforma justiţiei şi „consolidarea eforturilor împotriva corupţiei politice”.
„Maia Sandu a subliniat necesitatea de a întări arhitectura instituţională a organelor responsabile de combaterea corupţiei, şi de îmbunătăţi cadrul legal pentru aplicarea unor sancţiuni mai dure împotriva celor implicaţi în corupţia politică şi electorală. Aceste măsuri sunt esenţiale pentru asigurarea integrităţii alegerilor parlamentare”, au transmis reprezentanţii Preşedinţiei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.