Liderul nord-coreean Kim Jong Un a propus să închidă instalaţia de teste atomice în luna mai şi să invite în această ţară izolată experţi americani şi sud-coreeni, a anunţat Seulul duminică, în timp ce Donald Trump se arată optimist cu privire la posibilitatea unui acord nuclear cu Phenianul, relatează AFP.
Această promisiune - transmisă prin intermediul preşedinţiei sud-coreene - este ultima dintr-o serie de ilustrări a unui adevărat vârtej diplomatic în penisnulă, unde vineri a avut loc un summit intercoreean istoric.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in au convenit cu această ocazie să ajungă la o ”denuclearizare totală”, într-o ”peninsulă coreeană non nucleară”.
Timp de ani de zile, Phenianul a susţinut că nu va renunţa nicio dată la arma atomică, indispensabilă în opinia sa pentru a se proteja de o invazie americană.
”Domnul Kim a spus, în cadrul summitului cu preşedintele Moon, că va proceda la închiderea instalaţiei în mai şi că va invita în curând experţi din Coreea de Sud şi Statele Unite, dar şi jurnalişti, pentru a dezvălui procesul comunităţii internaţionale în mod transparent”, a declarat Yoon Young-chan, un purtător de cuvânt al Casei Albastre, preşedinţia sud-coreeană.
”Domnul Kim a declarat că «Statele Unite ne consideră repingători, dar odată ce vom vorbi îşi vor da seama că eu nu sunt unul care va trage cu arma nucleară asupra Sudului sau Statelor Unite sau voi viza Statele Unite»”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
”«Dacă ne vedem adesea (cu Washingtonul), dacă construim încrederea, punem capăt războiului şi, până la urmă, ni se promite că nu va avea loc o invazie, de ce am trăi cu arme nucleare?»”.
Este posibil ca aceste cuvinte să fie percepute ca un stimulent înaintea altui summit foarte aşteptat între Kim şi preşedintele american Donald Trump, care a afişat un optimism prudent.
”PRESIUNI MAXIME”
Întâlnirea va avea loc ”în următoarele trei sau patru săptămâni”, a declarat locatarul Casei Albe la un miting cu susţinători de-ai săi în Michigan, şi va fi ”foarte importantă”.
Michigan welcomes @realDonaldTrump pic.twitter.com/zgle8hliQH
— Big Fish (@BigFish3000) April 29, 2018
Trump a promis ”să facă un mare serviciu planetei” şi să ajungă la un acord în dosarul nuclear cu Phenianul.
The crowd in Washington Township, Michigan, chants "Nobel! Nobel!" as President Trump talks about North Korea https://t.co/kJpWyc3OCW pic.twitter.com/5CttGVvcJD
— CNN (@CNN) April 29, 2018
Preşedintele american a fost prompt în a-şi sublinia rolul în destinderea în curs, prin ceea ce Casa Albă numeşte ”Campania presiunilor la maximum” - adică discursuri foarte dure, consolidarea sancţiunilor şi izolarea diplomatică a Coreei de Nord.
"This is Trump Country!"
— Fox News (@FoxNews) April 29, 2018
Moments ago, @CLewandowski_ made a surprise appearance at President @realDonaldTrump's rally in Michigan. pic.twitter.com/RtGe5CKBMQ
”Vă amintiţi ce spuneau? «Ne va arunca într-un război nuclear»”, a tunat Trump. ”Nu, forţa ne va apăra de războiul nuclear, nu ne va arunca în el!”.
Însă el a avertizat totodată că summitul s-ar putea încheia mai devreme.
”Ceea ce se va întâmpla se va întâmpla. Eu pot să mă duc. Asta poate să nu meargă”. În acest caz, ”eu plec”, a declarat el.
Potrivit CBS News, întâlnirea ar putea să aibă loc în Mongolia sau Singapore.
Noul secretar de Stat american Mike Pompeo a declarat pentru ABC News că a avut ”o bună conversaţie” cu Kim în vizita secretă la Phenian în weekendul paştelui. Nord-coreeanul ”este pregătit (...) să întocmească o foaie de drum care ne va ajuta să ajungem” la dezarmarea nucleară, a dat el asigurări.
”ÎN STARE BUNĂ”
Este necunoscut dacă Nordul propune să primească specialişti americani în instalaţia sa subterană de la Punggye-ri înainte sau după summit.
Kim a respins, în întâlnirea cu Moon, ideea că instalaţia ar fi neutilizabilă, aşa cum au sigerat anumiţi experţi, în urma ultimului test atomic, în septembrie.
”Unii povestesc că vom închide o instalaţie de testare care este deja intutilizabilă, dar, aşa cum vor constata în cursul vizitei lor, sunt două tuneluri suplimentare şi mai mari încă (...) şi ele sunt în stare bună”, a declarat liderul nord-coreean citat de preşedinţia sud-coreeană.
În 2017, Nordul a procedat la al şaselea test nuclear, cel mai puternic de până în prezent, şi a testat rachete balistice intercontinentale (ICBM) care pun în raza lor de acţiune partea continentală a teritoriului Statelor Unite.
Tensiunile au atins culmi în timp ce Kim şi Trump schimbau ameninţări apocaliptice şi insulte persoanle.
Washingtonul cere ca Nordul să renunţe la armele sale nucleare şi cere ca dezarmarea nucleară să fie totală, veritabilă şi ireversibilă.
Phenianul cere, pentru a discuta despre aresenalul său, garanţii de securitate neprecizate.
Conceptul de ”denuclearizare” a peninsulei este subiectul unor interpretări contradictorii.
Nordul reclamă plecarea celor 28.500 de militari americani staţionaţi în Sud şi retragerea umbrelei nucleare americane. Însă el şi-a invadat vecinul în 1950 şi este singura dintre cele două Corei care deţine arme nucleare.
Războiul s-a încheiat în 1953 cu un armistiţiu, care nu a fost urmat de un tratat de pace, astfel încât cele două ţări se află, teoretic, în război. În cursul summitului lor, Kim şi Moon s-au angajat să caute o pace ”permanentă” în peninsulă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...