Preşedintele american Donald Trump a dat asigurări sâmbătă că pregătiri în vederea unui summit cu Kim Jong Un decurg ”foarte bine”, în urma unei conversaţii la telefon cu preşedintele sud-coreean, care tocmai s-a întâlnit cu liderul nord-coreean, relatează AFP.
”Tocmai am avut o lungă şi foarte bună conversaţie cu preşedintele Moon din Coreea de Sud. Lucrurile decurg foarte bine, data şi locul întâlnirii cu Coreea de Nord sunt pe cale să fie stabilite”, a scris preşedintele într-un mesaj pe Twitter.
Just had a long and very good talk with President Moon of South Korea. Things are going very well, time and location of meeting with North Korea is being set. Also spoke to Prime Minister Abe of Japan to inform him of the ongoing negotiations.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 28, 2018
Donald Trump a anunţat de asemenea că l-a informat pe premierul japonez Shinzo Abe ”despre negocierile în curs”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Preşedintele american urmează să se întâlnească cu Kim Jong Un până în iunie, într-un summit istoric.
Noul său şef al diplomaţiei Mike Pompeo s-a întâlnit - pe când încă mai era la conducerea CIA - cu liderul nord-coreean, în weekendul Paştelui, în cadrul unei misiuni ţinute secrete o vreme.
Donald Trump a anunţat vineri că ”două sau trei” locuri sunt avute în vedere în privinţa întâlnirii sale cu Kim Jong Un, după care a evocat ”două ţări” posibile. El a vorbit anterior de cinci locuri.
Un summit istoric a avut loc vineri între Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, în cursul căruia cei doi lideri s-au angajat să acţioneze în favoarea ”denuclearizării” peninsulei şi unei păci permanente.
Locatarul Casei Albe a revenidcat sâmbătă un rol important în summitul istoric între cele două Corei, scrie The Associated Press.
El se află de-acum în faţa sarcinii de a-i ajuta pe liderii coreeni să-şi transforme această viziune - îndrăzneaţă dar vagă - a unei păci în realitate după mai bine de şase decenii de ostilitate.
El se confruntă cu o percepţie nu tocmai măgulitoare referitoare la capacitatea sa de a conduce acest tip de negocieri de pace şi cu privire la şansa sa de reuşită acolo unde predecesorii săi au eşuat.
În plus, există întrebări cu privire la voinţa reală a lui Kim Jong Un de a renunţa la armamentul armamentul nuclear, cu care regimul s-a dotat după decenii de eforturi, comentează AP.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...