Un guvern laburist la Londra ar "lucra cu oricine" şi-ar alege americanii ca preşedinte, a declarat vineri liderul opoziţiei britanice, Keir Starmer, în prima sa reacţie la condamnarea penală istorică a lui Donald Trump, relatează POLITICO.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Donald Trump a fost condamnat joi pentru toate cele 34 de capete de acuzare formulate pentru falsificarea registrelor contabile, fiind pentru prima dată când un fost preşedinte american este condamnat pentru o infracţiune. Sentinţa va fi pronunţată la 11 iulie.

Keir Starmer, care pare pregătit să devină prim-ministru al Marii Britanii după alegerile din 4 iulie, dacă sondajele actuale se confirmă, a precizat că partidul său de centru-stânga urmăreşte îndeaproape verdictul "fără precedent". Dar el a promis să facă să funcţioneze relaţia bilaterală chiar dacă alegătorii americani îl vor alege în cele din urmă pe Trump ca viitor preşedinte.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

"Evident, respectăm decizia instanţei, a instanţei independente - mai este un pic de parcurs din proces cu sentinţa şi apelul", a declarat Starmer la BBC Radio Scotland. "Dar ne aflăm într-o situaţie fără precedent. Nu există nicio îndoială în legătură cu asta", a comentat el.

"În cele din urmă, dacă va fi ales preşedinte va fi o chestiune care va ţine de poporul american şi, evident, dacă vom avea privilegiul de a veni să servim (ţara), vom lucra cu oricine ar fi ales ca preşedinte”, a spus Starmer. "Dar nu se poate eluda faptul că aceasta este o situaţie fără precedent", a insistat el.

CITEȘTE ȘI Va ajunge Trump la închisoare? De ce poate să devină preşedinte, în ciuda condamnării sale în procesul pentru banii tăinuiţi

Partidul lui Starmer a creat legături cu republicanii americani de rang înalt, laburiştii pregătindu-se pentru cazul în care îi vor învinge pe conservatorii britanici, iar fostul preşedinte, un conservator, va ajunge din nou la Casa Albă.

Ministrul de externe din umbră, David Lammy - favorit pentru a fi şeful diplomaţiei Marii Britanii în cazul în care laburiştii câştigă - şi-a temperat criticile de lungă durată la adresa lui Trump şi a primit deja laude din partea unor aliaţi ai lui Trump.

Peter Kyle, un alt aliat cheie al lui Starmer, care deţine portofoliul tehnologic al partidului, a fost presat mai mult cu privire la verdictul în cazul Trump la Times Radio, vineri dimineaţă, şi a ales să vorbească despre lunga "tradiţie şi istorie" dintre Marea Britanie şi SUA. Întrebat despre cazul Trump, el a spus că laburiştii nu trebuie "să preîntâmpine sau să încerce să influenţeze în vreun fel decizia pe care o va lua poporul american" în noiembrie. Şi, deşi a spus că o victorie a lui Trump "s-ar putea să nu fie rezultatul" alegerilor prezidenţiale de la sfârşitul acestui an, dacă se va întâmpla, "ne vom concentra pe aceste legături durabile şi ne vom asigura că le vom păstra pentru generaţiile viitoare", a declarat laburistul Peter Kyle.

CITEȘTE ȘI Primii europeni care sar în apărarea lui Donald Trump după verdictul de vinovăţie: Un "om de onoare", o "victimă a hărţuirii judiciare"

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.