Carrie Lam, liderul Hong Kong, a declarat marţi că nu a cerut niciodată Guvernului chinez să îi permită să demisioneze pentru a opri criza politică din oraş. Ea a răspuns astfel unei ştiri publicate de Reuters privind o înregistrare audio în care spunea că s-ar retrage din funcţie dacă ar putea.
Sub numele de „Mişcarea Umbrelelor”, protestele din Hong Kong, începute în urmă cu 13 săptămâni din cauza unei legi a extrădării, au evoluat şi, după ce legea a fost suspendată, sute de mii de oameni cer acum o reformă democratică şi investigarea actelor brutale comise de poliţie.
Lam a spus săptămâna trecută la o întâlnire cu oamenii de afaceri că a cauzat „un dezastru de neiertat” prin introducere legii de extrădare şi că, dacă ar avea de ales, s-ar scuza şi ar demisiona, potrivit înregistrării.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Lam a ţinut marţi o conferinţă de presă televizată, la care a declarat că niciodată nu a cerut să demisioneze şi că Beijingul crede că Guvernul ei poate rezolva criza fără intervenţia Chinei.
„Nici măcar nu m-am gândit să discut legat de demisie cu Guvernul central. Alegerea demisiei este propria alegere”, a spus Lam. „Mi-am spus în mod repetat în ultimele trei luni că eu şi echipa mea trebuie să rămânem pentru a ajuta Hong Kong... Din acest motiv am spus că nu mi-am dat de ales să merg pe calea mai uşoară, iar aceea este de a pleca”.
Lam a adăugat că este dezamăgită pentru că au fost dezvăluite presei comentarii făcute într-o întâlnire privată, unde ea a împărtăşit „călătoria inimii” sale.
Comentariile făcute pe marginea articolului Reuters au fost cenzurate în social media din China, deşi presa de stat a scris despre conferinţa de marţi a lui Lam.
În înregistrare, Lam spunea că abilitatea ei de a rezolva criza este acum „foarte, foarte limitată”, având în vedere că trebuie să deservească „doi stăpâni” şi că problema a fost ridicată „la nivel naţional”, făcând referire la conducerea de la Beijing.
La conferinţă ea a afirmat că guvernul său are încrederea Beijingului şi că poate stopa singur protestele.
„Cred că pot să îmi conduc echipa pentru a ajuta Hong Kong-ul să iasă din această dilemă. Încă am încrederea să fac asta. Până acum, Guvernul central este încă de părere că Guvernul din Hong Kong poate rezolva asta”.
Marţi, pentru a doua zi consecutiv, studenţii şi elevii urmează să boicoteze cursurile pentru a participa la demonstraţii pro-democraţie.
De la începutul seriei de proteste, au fost arestaţi 900 de oameni, între ei, de la finalul săptămânii trecute, trei lideri ai Mişcării Umbrelelor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.