Liderul conservator Sebastian Kurz, în vârstă de 31 de ani, a obţinut o victorie în alegerile legislative anticipate, marcând astfel o probabil revenire a dreptei la Cancelarie, posibil cu preţul unei alianţe cu extrema dreaptă, care a realizat unul dintre cele mai bune scoruri ale ei, relatează AFP.
Kurz - care a provocat acest scrutin anticipat ce pune capăt celor zece ani de ”mare coaliţie” cu social-democraţii cancelarului Christian Kern - are toate cărţile în mână să devină cel mai tânăr lider european.
Partidul său creştin-democrat (ÖVP) era creditat dumincă seara cu 31,7% din sufragii, urmat de SPÖ al lui Kern, care ar obţine 26,9% din voturile exprimate, potrivit proiecţiilor televiziunii publice ORF.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În aşteptarea rezultatelor definitive, care urmează să fie anunţate luni, în vederea includerii importantului vot prin corespondenţă, formaţiunea de extremă dreapta a lui Heinz-Christian Strache se clasa a treia, cu 26% din sufragii şi părea să deţină poziţia care face cărţile.
”Promit că voi lupta pentru o mare schimbare în această ţară. A venit timpul să se instaleze un nou stil de a face politică şi o nouă cultură” în Austria, a spus Kurz.
Secretara generală a ÖVP, partidul lui Kurz, a insistat şi ea pe această temă. ”Vom forma o coaliţie, în următorii cinci ani, cu partidul care ne va permite să realizăm cea mai mare schimbare în această ţară”, a declarat ea.
Kurz nu a exclus nicio opţiune. O coaliţie cu FPÖ este considerată ipoteza cea mai probabilă.
”Voi purta discuţii cu toate partidele. Vreau parteneri în vederea unei schimbări”, a declarat el duminică.
La fel ca Sebastian Kurz, adversarii săi s-au abţinut să dezvăluie ce vor face în viitoarele negocieri cu privire la formarea unui Guvern, care ar putea să dureze mai multe săptămâni.
”Este prea devreme”, a declarat Strache.
Kern a dat, la rândul său, asigurări, că ”vrem responsabilităţi. Vom vedea în ce formă”.
În 2000, când FPÖ a intrat în Guvern, în coaliţie cu conservatorii, a provocat un val de condamnări europene şi impunearea unor sancţiuni Vienei de către Uniunea Europeană (UE).
FERMITATE ÎN IMIGRAŢIE
În contextul unei ascensiuni a partidelor populiste şi antimigraţie în UE, o asemenea reacţie dură pare puţin probabilă în prezent. Partidul german AfD (dreapta radicală) a realizat la sfârşitul lui septembrie un avans istoric în alegerile legislative germane, obţinând locul trei în scrutin.
”FPÖ este astăzi alt partid. Campania a fost marcată de un ton moderat” al partidului, apreciază Marcus Kronberg, un activist ÖVP în vârstă de 23 de ani, care se pronunţă în favoarea unei coaliţii cu Strache.
O asemenea alianţă ar putea să afecteze linia până în prezent eurofilă a ţării, în contextul în care FPÖ îndeamnă la o apropiere de Grupul de la Vişegrad (V4), din care fac parte ţări ca Polonia şi Ungaria, care-şi multiplică conflictele cu Bruxellesul.
Unei Austrii prospere dar afectate de criza migraţiei, Kurz i-a prezentat o imagine a unei modernităţi şi un discurs ferm cu privire la imigraţie.
Ministru de Externe din 2013, Kurz a fost în toamna lui 2015 una dintre primele voci europene care au criticat politica de primire a migranţilor a cancelarului german Angela Merkel şi se laudă că a închis ruta migraţiei prin Balcani.
El şi-a înăsprit tonul de atunci, reclamând o reducere a ajutoarelor sociale acordate străinilor, motiv ca FPÖ să-l acuze că i-a ”plagiat” programul. ”60% dintre austrieci au votat programul FPÖ”, a subliniat duminică Strache.
Înalt, elegant, blond, cu părul pieptănat mereu pe spate, tânărul conservator a făcut senzaţie în mai, când a preluat controlul asupra partidului său.
Dacă reuşeşte să formeze o coaliţie, el va deveni cel mai tânăr lider din Europa, mai tânăr ca premierul irlandez Leo Varadkar (38 ani) şi preşedintele francez Emmanuel Macron (39 ani).
SCOR ISTORIC
La rândul său, Strache, care reface scorul istoric obţinut de către fostul său mentor Jörg Haider în 1999, a anunţat că va revendica pentru partidul său mai multe ministere suveraniste, în cazul intrării în Guvern, inclusiv ale Internelor şi Externelor.
Cotidianul de centru-stânga Standard scrie că ”FPÖ, ca partener de Guvern, nu va face impresia bună în Europa, iar domnul Kurz este conştient de acest lucru. Însă întrebarea este dacă va avea un mijloc să stea departe del după alegeri”.
Ulrike Lunacek, conducătoarea Verzilor, se teme că Austria ar putea să se îndrepte într-o ”direcţie anti-UE” dacă FPÖ intră în Guvern.
Partidul ei a suferit o derută şi ar putea să nu treacă pragul de 4% al intrării în Parlament, în care este prezent de 31 de ani.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.