Activiştii care susţin drepturile cetăţenilor britanici şi europeni l-au criticat pe preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, pentru că nu face destul pentru a proteja drepturile cetăţenilor după Brexit, scrie The Guardian.
Ei îl acuză pe Tusck, într-o scrisoare, că a indus în eroare liderii politici europeni atunci când le-a spus că prin acordul care va fi semnat la Bruxelles se asigură că cetăţenii "vor fi protejaţi de consecinţele Brexitului”.
"Consiliul European nu a apărat drepturile cetăţenilor europeni, fie ei britanici sau ai celorlalte 27 de ţări membre UE”, se arată în scrisoarea trimisă de grupurile de campanie the3million şi British in Europe, care susţin că îi reprezintă pe cei 4,6 milioane de cetăţeni afectaţi de Brexit. "Voi şi Marea Britanie aţi luat unele dintre cele mai fundamentale drepturi a peste patru milioane de europeni iar la sfârşitul tranziţiei, ne vom găsi într-o poziţie mult mai precară”, spun activiştii.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Grupurile de activişti susţin că o serie de omisiuni din acord vor crea Ţun viitor sumbru şi nesigur” pentru cetăţeni. Ei au făcut apel către Tusk, care se va întâlni cu liderii europeni săptămâna aceasta pentru a discuta acordul privind Brexit, să nu aprobe Ţaceastă retragere totală a drepturilor cetăţenilor noştri”. Dacă ar face acest lucru, activiştii susţin că s-ar construi o nouă Europa pe „cenuşa drepturilor noastre”.
Mişcarea grupurilor vine după ce Tusk le-a scris membrilor Consiliului European marţi, susţinând că Ţa avut succes în ceea ce priveşte drepturile cetăţenilor”. "Pur şi simplu nu este adevărat”, susţin activiştii.
Scrisoarea vine în contextul în care mai mulţi europarlamentari britanici i-au scris secretarului pentru Brexit, David Davis şi au pus la îndoială angajamentul guvernului în privinţa drepturilor cetăţenilor britanici în Europa. "Ca europarlamentari britanici suntem foarte îngrijoraţi cu privire la ce se va întâmpla cu cetăţenii britanici care locuiesc în celelalte 27 state membre UE după ce vom părăsi blocul european”, se precizează în scrisoarea semnată de 13 europarlamentari.
Mai multe grupări care susţin drepturile cetăţenilor au fost nemulţumite de faptul că politicienii de ambele părţi au susţinut că drepturile lor au fost garantate pentru perioada de după Brexit. Activiştii susţin că, din contră, situaţia se va înrăutăţi. Britanicii din Europa sunt îngrijoraţi că nu vor mai putea călători către alte ţări din UE în interes personal sau de afaceri pentru că drepturile lor privind libertatea de mişcare vor dispărea.
De cealaltă parte, cetăţenii UE din Marea Britanie indică patru zone de interes în scrisoarea trimisă lui Tusk. Ei îşi repetă nemulţumirea că Ministerul de Interne din Marea Britanie nu poate fi încredinţat pentru a administra statutul cetăţenilor europeni având în vedere rata mare de erori din trecut. De asemenea, ei critică faptul că sistemul propus de mediere „rămâne slab” şi că trebuie să fie revizuit de urgenţă de negociatori.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.