Liderii celor 12 ţări membre ale Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN) şi-au luat angajamentul luni, la Istanbul, să reformeze organizaţia, să coopereze pentru a face faţă crizei migraţiei şi să lupte împreună împotriva terorismului, potrivit declaraţiei finale a summitului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Proiectul de declaraţie finală a fost adoptat după discuţii aprinse, în special din cauza obiecţiilor Armeniei, au declarat oficiali din delegaţia armeană. Informaţia a fost contrazisă, însă, de reprezentanţii Azrbaidjanului.

“Notăm că al 25-lea summit aniversar al OCEMN serveşte ca un punct de reper pentru dorinţa noastră comună fermă de a revigora cooperarea de un sfert de secol între statele membre OCEMN şi oferă oportunitatea pentru un schimb de puncte de vedere la cel mai înalt nivel pentru dezvoltarea în continuare a cooperării noastre”, au decis participanţii la summit. România a fost reprezentată la summit de ministrul de Externe Teodor Meleşcanu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

“Subliniind dorinţa noastră de a transforma regiunea Mării Negre într-o zonă de pace, stabilitate şi prosperitate (…), reafirmăm hotărârea noastră de a acţiona în spiritul prieteniei şi vecinătăţii şi de a consolida respectul şi încrederea reciprocă, dialogul şi cooperarea între statele membre”, se arată în textul final al declaraţiei.

Liderii au pledat pentru o implicare mai mare a sectorului privat în proiectele OCEMN, precum şi o “sinergie între sectoarele public şi privat pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri din regiune pentru antreprenorii noştri”.

Participanţii la summit îşi propun o abordare concentrată pe proiecte, în special în agricultură, sectorul bancar, dar şi pentru combaterea crimei organizaţie, pentru educaţie, în sectorul medical IT, turism şi transport.

Transportul maritim, “indispensabil pentru comerţ, cooperare economică şi turism în regiunea Mării Negre”, reprezintă o prioritate pentru OCEMN, care “încurajează eforturile pentru a oferi opţiuni suplimentare, sigure” în acest sens, pentru a facilita participarea economiilor naţionale din regiune în economia mondială.

Astfel, liderii au insistat pe proiecte comune de infrastructură de transport, precum Autostrada Mării Negre.

“Notăm că magnitudinea actualei crize a migraţiei şi refugiaţilor, aşa cum a fost definită de ONU, este fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial. Suntem angajaţi în a da dovadă de solidaritate şi cooperare” în acest sector, au afirmat liderii în declaraţi finală, subliniind “nevoia urgentă de rezolvare a cauzelor de bază ale acestor fluxuri mari de persoane”.

Secretarul general al OCEMN, Michael B. Christides, a explicat că, prin acest summit, organizaţia încearcă să găsească metode pentru a se adapta mai bine unei lumi în schimbare.

În marja summitului, preşedinţia Clubului Internaţional al Mării Negre, reprezentate de consilierul primarului Galaţiului, Toma Dumitrescu, a transmis un mesaj liderilor OCEMN. “Din punctul nostru de vedere, (OCEMN- n.r.) a fost un model de success pentru relaţiile politice şi economice din zona Mării Negre. Cooperarea vastă dintre membrii săi a făcut din această organizaţie una valoaroasă”, se arată în mesaj.

Clubul Internaţional al Mării Negre este o organizaţie neguvernamentală ce reuneşte 29 de oraşe din bazinul Mării Negre. Organizaţia are statut de observatory OCEMN. Preşedintele actual al Clubului este primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu.

Organizaţia de Cooperare Economică la Marea Neagră a luat fiinţă prin semnarea Declaraţiei summitului de Istanbul şi a Declaraţiei Bosforului, de către şefii de stat şi de Guvern din regiune, în iunie 1992.

Grupul a avut iniţial 11 membri, inclusiv România, iar în 2001 i s-a alăturat şi Serbia.

Turcia deţine preşedinţia prin rotaţie a OCEMN din ianuarie 2017 până la sfârşitul lunii iunie.

Printre obiectivele declarate ale organizaţiei se numără consolidarea cooperării şi armoniei între membrii săi, dar şi asigurarea păcii, stabilităţii şi prosperităţii în regiunea Mării Negre. (Corespondenţă de la trimisul special News.ro la Istanbul, Ileana Toma).

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.