Germania vrea ca Franţa să renunţe la mandatul său la Consiliul de Securitate al ONU în favoarea Uniunii Europene, în vederea relansăriii Europei, relatează Le Point.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Împotmolită în criza sa politică, Germania are totuşi alte lucruri mai bune de făcut”, comentează publicaţia franceză, care reproşează Guvernului ”şubred” al Angelei Merkel faptul că ”Europa nu este prioritatea” sa, în pofida unor critici faţă de această lipsă de apetenţă.

Emmanuel Macron aşteaptă în continuare un răspuns ferm la propunerile sale de a da un nou impuls acestui proiect, iar în discursul pe care l-a susţinut la 18 noiembrie în Bundestag i-a îndemnat pe deputaţii germani să iasă din ”imobilism”. ”Lucru pe care l-au făcut de n-au mai putut”, scrie amar ziarul.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Vicecancelarul Olaf Scholz (SPD), ministru al Finanţelor în ”marea coaliţie”, le-a luat-o înainte

Scholz a prezentat această propunere, care ”dă bătăi de cap” Parisului , într-un discurs despre viitorul Europei pe care l-a susţinut miercuri, la Universitatea Humboldt din Berlin.

El propune ca mandatul Franţei în Consiliul de Securitate al ONU să devină mandat comun al tuturor statelor membre ale Uniunii Europene (UE), care să obţină astfel dreptul de veto de care se bucură cei cinci membri permanenţi ai Consiliului.

În schimbul acestei cedări, el propune ca postul de şef al delegaţiei UE la ONU să revină unui francez.

”Europa trebuie să devină mai politică”, a pledat Scholz, ”mai puternică, pentru a fi luată în serios de către cetăţenele şi cetăţenii Uniunii, dar şi de alte state”.

El a deplâns faptul că integrarea europeană a fost restrânsă, până acum, la înfiinţarea unei mari pieţe europene. Acesta este de altfel unul dintre motivele care explică, în opinia sa, faptul că, ”în pofida unei susţineri în continuare masive a UE, numărul scepticilor şi criticilor populiste creşte”.

Vicecancelarul a pledat totodată, în discursul său, în favoarea unei consolidări a cooperării în domeniile politicii externe şi apărării, a unei Europe care trebuie să se doteze cu mijloacele de a vorbi şi de a acţiona pe o singură voce ”dacă vrea să fie luată în serios”, o stare de spirit care ar urma să placă Parisului, comentează ziarul.

Această propunere a lui Olaf Scholz a plasat mingea în terenul francez, continuă publicaţia.

Însă, la Berlin, nimeni nu-şi face iluzii, comentează cotidianul, subliniind că germanii ştiu că francezii nu sunt ”entuziasmaţi” de propunere şi că este dificil ca rezultatul să fie pus în practică.

”Sunt perfect conţtient că avem avem multă muncă de convingere de făcut cu Parisul”, a recunoscut de altfel Scholz 

Astfel, răspunsul pe care Parisul l-a dat joi Berlinului nu i-a surprins pe germani.

Franţa participă ”activ, împreună cu Germania şi alte state membre (UE), la coordonarea poziţiei Uniunii”, a declarat joi un purtător de cuvânt al Quai d'Orsay, reiterând faptul că Parisul este ”în favoarea lărgirii Consiliului de Securitate şi unei revizuiri a Chartei Naţiunilor Unite în vederea primirii Germaniei ca membră permanentă, dar şi a Japoniei, Braziliei, Indiei şi a două ţări africane”.

Diplomaţia franceză nici nu ia în discuţie, aşadar, propunerea lui Olaf Scholz, comentează Le Point.

Ideea unei consolidări a vocii Europei la ONU nu este nouă. Ea a încolţit în Germania de ceva timp, notează ziarul.

Ministrul german de Externe Heiko Maas (SPD) a făcut aceeaşi sugestie ca Scholz. ”Vrem să consolidăm vocea Uniunii Europene la New York”, declara el săptămâna trecută.

Angela Merkel a anunţat, încă din iunie, că este foarte favorabilă unei ”europenizări” a mandatelor permanente în Consiliul de Securitate al ONU, pentru ca ţările care deţin un astfel de mandat să poată vorbi în numele tuturor celorlalte.

Germania urmează să preia, în ianuarie, pe o perioadă de doi ani, unul dintre cele zece mandate de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.