Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că Moscova consideră noţiunea de "denuclearizare" a Coreei de Nord drept o " chestiune închisă", deoarece înţelege logica Phenianului de a se baza pe armele nucleare ca fundament al apărării sale, relatează Reuters.
Răspunzând la o întrebare adresată pe site-ul ministerului său, Lavrov a declarat că Rusia va fi alături de Coreea de Nord în rezistenţa la ceea ce, în opinia sa, SUA prezintă drept „descurajare nucleară extinsă” alături de Coreea de Sud şi Japonia în regiunea Asia-Pacific.
„Aceasta este în mod clar o ameninţare reală şi extrem de gravă la adresa securităţii regionale”, a scris Lavrov. „În aceste condiţii, însuşi termenul de „denuclearizare” aplicat Coreei de Nord şi-a pierdut orice sens. Pentru noi, aceasta este o chestiune închisă”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Rusia a dezvoltat legături diplomatice şi militare mai strânse cu Coreea de Nord de la invadarea Ucrainei în februarie 2022, iar preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul nord-coreean Kim Jong Un s-au vizitat reciproc.
Experţii ucraineni au prezentat dovezi conform cărora rachete produse în Coreea de Nord, care face obiectul unor sancţiuni internaţionale de mulţi ani, au fost lansate împotriva unor ţinte ucrainene. Atât Moscova, cât şi Phenianul neagă orice comerţ sau transport ilicit de arme.
Coreea de Nord a declarat că nu va renunţa niciodată să se bazeze pe armele nucleare pentru a-şi proteja securitatea împotriva Coreei de Sud şi a Statelor Unite, care staţionează aproximativ 24 000 de militari pe teritoriul sud-coreean. Cele două părţi organizează în mod regulat exerciţii comune.
Coreea de Nord a testat noi rachete balistice tactice luna aceasta, în timp ce liderul Kim Jong Un a făcut apel la consolidarea armelor convenţionale şi a capacităţilor nucleare.
Lavrov a afirmat că Rusia nu este deloc de acord cu impunerea de sancţiuni „fără sens” de către ţările occidentale. Înainte de invazia sa din Ucraina, Rusia a aderat timp de mulţi ani la sancţiunile susţinute de ONU cu privire la testele nucleare ale Phenianului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.