Motanul Larry - care a trecut prin atâtea crize şi scandaluri politice de-a lungul anilor încât a devenit o încarnare a stabilităţii - se pregăteşte să primească un nou colocatar la Downing Street după alegerile de joi în regat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dacă verdictul urnelor confirmă ceea ce anunţă sondajele de luni de zile, motanul tigrat şi cu alb îl va vedea venind sub acoperişul său pe laburistul Keir Starmer, după ce a cunoscut numai premieri conservatori, cinci în total.

În perspectiva încheierii chiriei lui Rishi Sunak, care a sosit la numărul 10 pe Downing Street în urmă cu mai puţin de doi ani, Larry, în vârstă de 17 ani, va spune la revedere căţelei şefului Guvernului în exerciţiu, Nova, aparent fără regrete.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Potrivit confidenţelor soţiei actualului locatar al Downing Street, Akshata Murty, câinele şi pisica au avut nişte ”schimburi agitate”, dar Larry este ”în avantaj”.

Familia Starmer are o pisică, Jojo, pe care copii o răsfaţă mai mult decât pe propriul tată, a mărturisit recent şeful Partidului laburist la BBC.

Starmerii au şi un hamster, Bear, despre care Keir Starmer a devăluit în mai 2023 că nu se înţelegea cu Jojo.

PORUMBELUL ŞI VULPEA

Rămâne de văzut cum vor fi primiţi aceşti nou sosiţi.

La Downing Street, Larry nu lasă pe oricine să se aventureze pe teritoriul său. El a avut o rivalitate feroce, acum câţiva ani, cu vecinul său Palmerston, motanul Ministerului de Externe, care până la urmă s-a retras la ţară.

El a fost văzut gonind cu curaj o vulpe care a avut îndrăzneala să se aventureze pe domeniul său şi sărind pe un prumbel neatent în Ajunul Crăciunului în 2020.

Această performanţă l-a ajutat să-şi dezmintă reputaţia de vânător nepriceput şi să-şi demonstrezxe mărinimia, pentru că zburătoarea a scăpat.

Ajuns la Downing Street la 15 februarie 2011, dintr-un refugiu de la Battersea, lui Larry i s-a dat misiunea să scape locul de rozătoare.

Recrutat pe vremea lui David Cameron din cauza ”adevăratului său instinct de predator”, potrivit Downing Street, el a fost numit ”pisică ţinută pentru a prinde şoareci-şefă” ("chief mouser"), un titlu la care predecesorii săi nu au avut niciodată onorea.

Însă performanţele sale au dezamăgit în aşa măsură, încât site-ul Downing Street anunţă cu maliţie că lupta împotriva şoarecilor va rămâne mereu în stadiul de ”planificare tactică”.

”EU CONDUC”

Ce onoruri va primi Larry la predarea puterii?

Împins să plece în 2016, după referendumul Brexitului, David Cameron i-a adus un omagiu afectuos lui Larry.

Cel care a deschis celebra uşă neagră lăcuită a dezminţit, cu fotografii ca dovadă, în faţa unor deputaţi în hohote, zvonuri că nu s-ar fi înţeles cu felina.

Potrivit lui Helen Catt, o jurnalistă politică de la BBC, Larry este mai degrabă amabil cu jurnaliştii. ”Îi place să vadă ce face presa”, a subliniat ea recent într-o înregistrare video consacrată pisicii de la Downing Street.

Însă ea se dovedeşte lucidă. ”Când eşti la Downing Street şi transmiţi în direct, eşti perfect conştient că dacă apare în spate, mulţi nu vor mai asculta ce spui”.

Pe X, unde se apropie de 840.000 de abonaţi, Larry este mult mai vorbăreţ decât în ”persoană”.

Pe acest cont neoficial, a stabilit miza din capul locului: ”n-am drept de vot, dar trebuie să trăiesc cu oricine aţi alege voi, nicio presiune”.

Intervievat de AFP cu ocazia a zece ani de la sosirea sa la putere, "Larry" a explicat secretul longevităţii sale prin faptul că ”politicienii sunt cazaţi la mine acasă până când sunt daţi afară”. ”Ei îşi dau seama, mai devreme sau mai târziu, că eu conduc locul”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.