Lideri mondiali, printre care Vladimir Putin, Xi Jinping şi preşedintele iranian Ebrahim Raisi, s-au întâlnit marţi în cadrul unui summit virtual găzduit de premierul indian Narendra Modi, aceasta fiind prima apariţie a şefului de la Kremlin pe scena mondială - chiar dacă prin videoconferinţă - de când s-a confruntat cu o contestare a puterii fără precedent din partea fostului său aliat Evgheni Prigojin, relatează CNN.
Summitul online al Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS) îi oferă lui Putin o scenă pentru a proiecta o imagine de putere şi pentru a reasigura partenerii Moscovei - şi, prin extensie, întreaga lume - că el rămâne ferm la frâiele puterii.
Este, de asemenea, o oportunitate pentru organismul fondat de China şi Rusia de a-şi extinde raza de acţiune - cu includerea aşteptată a Iranului, care urmează să fie finalizată marţi, alături de un pas în direcţia primirii aliatului ferm al Moscovei, Belarus - a doua extindere în istoria de peste două decenii a organizaţiei.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În discursul de deschidere, premierul indian Narendra Modi - care luna trecută a fost primit la Casa Albă cu covor roşu - a lăudat OCS ca fiind o "platformă importantă pentru pace, prosperitate şi dezvoltare în întreaga regiune Eurasia".
"Noi nu vedem OCS ca pe un cartier extins, ci ca pe o familie extinsă. Securitatea, dezvoltarea economică, conectivitatea, unitatea, respectul pentru suveranitate şi integritate teritorială şi protecţia mediului sunt pilonii viziunii noastre pentru OCS", a subliniat el.
Însă evenimentul din acest an este o chestiune mai puţin importantă pentru acest organism, care include şi Pakistanul, Kazahstanul, Kârgâzstanul, Tadjikistanul şi Uzbekistan şi care reprezintă o mare parte din Eurasia şi, odată cu includerea celor mai populate două ţări din lume, India şi China, înseamnă aproximativ 40% din populaţia globală. Reuniunea la nivel înalt de anul trecut s-a desfăşurat pe parcursul a două zile şi a avut loc cu prezenţa liderilor în persoană la Samarkand, în Uzbekistan, incluzând o serie de reuniuni secundare între liderii prezenţi.
Luna trecută, India a anunţat că summitul se va desfăşura în mod virtual, fără a preciza motivul. Un summit online poate reduce timpul petrecut împreună - şi poate reduce optica solidarităţii între participanţi, observă CNN.
OCS, O CONTRAPONDERE LA INFLUENŢA MONDIALĂ A SUA
Atât Moscova, cât şi Beijingul văd grupul ca pe o alternativă la blocurile conduse de Occident şi ca pe un vehicul cheie în încercarea lor de a respinge ceea ce consideră a fi o ordine mondială condusă de SUA. Dar, deşi mulţi dintre membri ar dori o lume cu o putere globală mai dispersată, OCS înglobează o reţea încâlcită de interese şi alianţe, prin care membrii trebuie să navigheze atent în timp ce urmăresc să consolideze securitatea regională şi cooperarea la scară mai largă.
În discursul său adresat la reuniune, liderul chinez Xi a subliniat necesitatea unităţii şi a cooperării şi a cerut liderilor regionali să se ocupe de viitorul propriilor ţări - ceea ce le-ar permite să reziste influenţei externe în regiune. "Lumea de astăzi este plină de haos, iar schimbările nemaivăzute într-un secol se accelerează. Societatea umană se confruntă cu provocări fără precedent. Unitate sau divizare? Pace sau conflict? Cooperare sau confruntare?" a declarat Xi, făcând apel la o cooperare "win-win".
"Trebuie să consolidăm comunicarea şi coordonarea strategică... Trebuie să formulăm politici externe în mod independent, pe baza intereselor generale şi pe termen lung ale regiunii, şi să luăm cu fermitate în propriile mâini viitorul şi destinul dezvoltării şi progresului ţării noastre", a spus el, potrivit agenţiei chineze de presă de stat Xinhua.
Războiul în curs de desfăşurare al lui Putin în Ucraina aruncă o umbră pregnantă asupra reuniunii, unde participanţii au în general relaţii de prietenie cu Rusia, însă China şi India au fost presate de Occident să-şi limiteze sprijinul pentru Moscova sau chiar să-l determine pe Putin să se îndrepte către pace.
ECHILIBRISTICA INDIEI
În acest an, ţara gazdă, India, face echilibristică pe o linie subţire găzduind adunarea la câteva zile după ce premierul Modi a fost în vizită de stat în SUA fiind primit de preşedintele Joe Biden, care doreşte să facă din New Delhi un partener în competiţia tot mai mare cu China. Într-o declaraţie comună a lui Modi şi Biden, la sfârşitul lunii trecute, cei doi şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la conflictul din Ucraina şi la "acţiunile coercitive şi tensiunile în creştere" din regiunea India-Pacific - declaraţii care nu au numit direct Rusia sau China, dar care făceau aluzie evidentă la acele două ţări.
Putin şi Modi au vorbit la telefon săptămâna trecută, iar liderul indian "şi-a reiterat apelul la dialog şi diplomaţie".
La summitul OCS de anul trecut, Modi i-a spus lui Putin că "era de astăzi nu este o eră a războiului", iar India are propriile sale fricţiuni cu China vecină. Cei doi vecini înarmaţi nuclear au un conflict mocnit de-a lungul unei frontiere contestate, care a dat naştere unor izbucniri sporadice de violenţă în ultimii ani.
Beijingul rămâne profund suspicios faţă de o alianţă de securitate a SUA în regiunea Indo-Pacific, cunoscută sub numele de Quad, din care India face parte alături de Australia şi Japonia.
OCS reuneşte, de asemenea, India şi Pakistan - o altă pereche de doi vecini înarmaţi nuclear, cu o lungă istorie de relaţii fracturate. În luna mai, ministrul pakistanez de externe Bilawal Bhutto Zardari a devenit oficialul cu rangul cel mai înalt care a vizitat India în ultimii şapte ani, când s-a alăturat unei reuniuni a miniştrilor de externe din cadrul OCS.
IRANUL ŞI BELARUS, COOPTATE ÎN OCS
Pe de altă parte, intrarea aşteptată a Iranului în cadrul OCS vine după ce a semnat un memorandum de obligaţii la summitul de anul trecut. Şi Belarusul, un partener apropiat al Rusiei, va face un pas similar spre statutul de membru cu drepturi depline în acest an, a declarat Modi.
Belarusul, aspirant la statutul de membru al OCS, a jucat un rol cheie în gestionarea crizei lui Putin, susţinând că a intermediat un acord care i-a permis şefului Wagner, Evgheni Prigojin, să părăsească Rusia în siguranţă şisă vină în Belarus.
Pakistanul şi India au fost cele mai recente ţări care au aderat, devenind membre cu drepturi depline în 2017. O serie de alte ţări deţin statutul de partener de dialog sau de observator.
PUTIN LE MULŢUMEŞTE ALIAŢILOR PENTRU SPRIJINUL ACORDAT ÎN TIMPUL REVOLTEI WAGNER
În discursul său de la summitul de marţi, liderul rus Vladimir Putin le-a mulţumit marţi aliaţilor care şi-au exprimat solidaritatea cu Moscova după rebeliunea de scurtă durată de luna trecută, condusă de Evgheni Prigojin, fondatorul companiei militare private Wagner.
Putin le-a mulţumit liderilor prezenţi la summit pentru că s-au manifestat "ca un front unit".
"Aş dori să profit de această ocazie pentru a le mulţumi colegilor mei din ţările Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai care şi-au exprimat sprijinul pentru acţiunile conducerii ruse în protejarea ordinii constituţionale, a vieţii şi a securităţii cetăţenilor. Apreciem foarte mult acest lucru", a spus Putin.
Liderul de la Kremlin a subliniat, pe de altă parte, că Rusia a rezistat tuturor "sancţiunilor şi provocărilor" şi că ţara "se dezvoltă în mod constant".
Tentativa de insurecţie condusă de şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a marcat cea mai mare ameninţare la adresa mandatului lui Putin de când Rusia a lansat invazia în Ucraina. De atunci, liderul rus şi-a intensificat apariţiile publice, depunând eforturi pentru a-şi reafirma autoritatea.
Putin a susţinut în discursul său că poporul rus s-a pronunţat împotriva rebeliunii Wagner. "Solidaritatea şi înalta responsabilitate pentru soarta Patriei au fost demonstrate în mod clar de cercurile politice ruseşti şi de întreaga societate prin ieşirea în front unit împotriva tentativei de rebeliune armată", a declarat el.
În timp ce mulţi dintre oficialii de top ai Rusiei s-au grăbit să îşi exprime sprijinul pentru Putin, nu au existat proteste pe scară largă sau alte manifestări de unitate, reaminteşte CNN.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.