La o lună de la atacul sângeros comis de Hamas, viitorul politic al premierului israelian Benjamin Netanyahu pare foarte periclitat, potrivit experţilor, scrie AFP.
Mesajul său de la sfârşitul lunii octombrie pe reţeaua X (fostul Twitter) acuza aparatul de securitate că a subestimat riscurile unui atac de amploare al mişcării islamiste palestiniene, dezvăluind dezorientarea şefului guvernului, în vârstă de 74 de ani şi de 16 ani la putere. El a şters mesajul înainte de a-şi cere scuze.
Această tergiversare a urmat unei concesii la fel de surprinzătoare: el a recunoscut că şi el va trebui să fie "tras la răspundere" pentru eşecurile care au făcut posibil cel mai grav atac împotriva Israelului de la crearea sa în 1948.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Dar dificultăţile lui Benjamin Netanyahu au început cu mult înainte de 7 octombrie: de la începutul anului, în fruntea unuia dintre cele mai de dreapta guverne din istoria Israelului, el s-a confruntat cu o opoziţie masivă faţă de reforma sa judiciară.
De asemenea, el este judecat în trei cazuri de corupţie.
Atacul Hamas ar putea fi o lovitură fatală pentru Benjamin Netanyahu, care deţine recordul pentru cel mai longeviv prim-ministru al Israelului. Primul său mandat datează din 1996.
"Bibi", aşa cum este cunoscut, este un fost ofiţer în comandourile de elită ale armatei israeliene şi a fost întotdeauna un apărător fervent al poporului evreu. El le-a promis israelienilor că va "anihila" mişcarea islamistă palestiniană.
Dar în kibuţurile din sudul Israelului, primele ţinte ale masacrului din 7 octombrie, mulţi îl consideră responsabil pentru lipsa de protecţie de-a lungul frontierei cu Fâşia Gaza.
Comandourile Hamas au ucis peste 1.400 de persoane, în principal civili israelieni. Alte peste 240 de persoane sunt în continuare ţinute ostatice în Gaza de mişcarea islamistă, potrivit autorităţilor israeliene.
"Sprijinul pentru Benjamin Netanyahu şi coaliţia sa era deja în scădere înainte de 7 octombrie şi, de la începutul războiului, a scăzut şi mai mult", notează Toby Greene, care predă ştiinţe politice la Universitatea Bar Ilan din Tel Aviv.
"Dacă ar avea loc astăzi alegeri, el ar pierde cu o diferenţă mare", spune el.
"Bibi" este un politician "strălucit" care acum joacă acum pentru a câştiga timp, spune politologul Reuven Hazan, de la Universitatea Ebraică din Ierusalim.
"El ştie deja că se luptă pentru supravieţuirea sa şi fiecare decizie pe care o ia în acest război are ca scop asigurarea supravieţuirii sale", spune el.
Coaliţie fragilă
Serviciile militare şi de informaţii au recunoscut toate "eşecurile" în ceea ce priveşte dispozitivele de securitate la marginea Fâşiei Gaza, aflată sub controlul Hamas, o organizaţie calificată drept "teroristă" de Statele Unite, Uniunea Europeană şi Israel.
În interesul unităţii naţionale, unii dintre rivalii săi politici s-au alăturat cabinetului său de război şi apără răspunsul Israelului, despre care Hamas susţine că a ucis peste 9.000 de persoane, majoritatea civili, în Gaza.
Amnon Shashua, o celebritate israeliană din domeniul high-tech, a cerut ca coaliţia lui Benjamin Netanyahu să fie "imediat" înlăturată de la putere din cauza "eşecurilor" şi a "incompetenţei" sale.
Dar când a fost întrebat dacă va pleca, Netanyahu a răspuns simplu: "Singurul lucru pe care intenţionez să îl văd demisionând este Hamas".
Premierul ar putea fi nevoit să arunce prosopul dacă ar pierde majoritatea de patru locuri în Knesset, Parlamentul, deţinută de fragila coaliţie dintre partidul său Likud şi partidele de extremă dreapta şi ultraortodoxe.
Observatorii scenei politice locale consideră că această confruntare este doar o chestiune de timp.
Israelul a avut cinci alegeri în mai puţin de patru ani.
Timp de mai multe luni, reforma justiţiei, despre care opozanţii guvernului Netanyahu spun că reprezintă o ameninţare la adresa democraţiei, a dat naştere uneia dintre cele mai mari mişcări de protest din istoria ţării.
"Israelul se rupea în bucăţi", spune Reuven Hazan. "Dar, din cauza războiului, nu mai există viaţă politică. (...) La fel vor face şi demonstranţii", prezice el.
După război, guvernul va avea de ales între a înfiinţa o comisie de anchetă guvernamentală, cu puteri mai restrânse, sau una naţională mai independentă.
Dacă actualul prim-ministru va fi găsit responsabil pentru neglijenţa care a permis desfăşurarea atacului Hamas, soarta sa ar putea fi rapid pecetluită.
Guvernul a avertizat că războiul va dura luni de zile. În plus, Benjamin Netanyahu nu este obligat să convoace alegeri decât peste trei ani.
"Există semne că membrii coaliţiei ştiu deja că jocul s-a terminat", observă Reuven Hazan.
Sondajele de opinie indică faptul că liderul centrist Benny Gantz, ministru fără portofoliu în cabinetul de război, ar câştiga alegerile dacă acestea ar avea loc acum.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...