Comisia Judiciară din cadrul Camerei Reprezentanţilor a hotărât să-i convoace la audieri pe 12 apropiaţi ai lui Donald Trump, inclusiv pe ginerele şi consilierul special al acestuia Jared Kushner, pentru a stabili dacă şeful statului american a încercat să obstrucţioneze ancheta cu privire la amestecul rus în alegerile prezidenţiale americane din 2016, relatează AFP.
Această comisie, aflată sub controlul democraţilor, intenţionează să-şi continue investigaţiile, în pofida încheierii anchetei ruse a procurorului Robert Mueller.
Mueller a conchis că nu există probe ale unei complicităţi între echipa de campanie a lui Trump şi Rusia, însă este mai dur cu preşedintele în problema obstrucţionării justiţiei, fără să recomande, însă, inculparea acestuia.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Somaţiile aprobate joi, care urmează să fie emise, îl vizează pe ginerele şi consilierul lui Trump, dar şi alte 11 persoane apropiate sau care i-au fost apropiate miliardarului republican.
Între aceste persoane se află fostul secretar al Justiţiei Jeff Sessions, fostul adjunct al acestuia Rod Rosenstein, fostul secretar general al Casei Albe John Kelly sau patronul de presă David Pecker, cunoscut după ce a facilitat plata unei tinere în schimbul tăcerii acesteia cu privire la presupusă relaţie cu Trump.
”Încercăm neîncetat să le obţinem mărturiile şi documentele”, a dat asigurări Jerry Nadler, preşedintele Comisiei.
”Iată că democraţii cer să audieze alte 12 persoane care au petrecut deja ore cu Robert Mueller”, a deplâns Trump pe Titter.
”Iar ei vor să-l reaudieze pe Mueller, care este extrem de compromis şi afectat de conflicte de interese”, a adăugat el.
Robert Mueller urmează să fie audiat public la 17 iulie în Congres, după ce a repetat că nu doreşte să fie interogat de către congresmeni.
În singura sa declaraţie publică, la 29 mai, la Departamentul Justiţiei, foarte discretul procuror special a păstrat ambiguitatea cu privire la problema obstrucţionării justiţiei.
”Dacă am fi avut convingerea că preşedintele nu a comis în mod clar un delict, am fi spus-o”, a spus el atunci, adăugând că inculparea unui preşedinte în funcţie nu este ”o opţiune legală”.
Congresul are posibilitatea să lanseze o procedură în vederea destituirii (impeachment), însă democraţii sunt foarte împărţişi asupra acestui subiect.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...