Administraţia condusă de kurzi din nordul Siriei a cerut crearea unui tribunal internaţional pentru a judeca mii de persoane suspectate că ar fi membri ISIS, relatează BBC.
Oficialul kurd Abdul Karim Omar a declarat că este dificilă gestionarea celor câteva mii de persoane care au rămas după ce ultima enclavă a ISIS, în Baghuz, a fost cucerită săptămâna trecută de Forţele Democrate Siriene (FDS).
În jur de 1.000 de luptători străini se află printre miile de persoane reţinute de kurzi în tabere. Preşedintele american Donald Trump a salutat capturarea Baghuzului săptămâna trecută, deşi a precizat că SUA vor „rămâne vigilente” pentru că ISIS rămâne o ameninţare.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
ISIS, în momentul de apogeu, a controlat 88.000 de kilometri pătraţi în Siria şi Irak. Deşi nu mai are acest teritoriu, oficialii americani consideră că ISIS încă mai are între 15.000 şi 20.000 de luptători armaţi în regiune care ar putea încerca o reconstruire.
Într-un comunicat, administraţia kurdă a cerut crearea unui „tribunal internaţional special în nord-estul Siriei pentru a-i pune sub acuzare pe terorişti” şi pentru a asigura un proces „corect şi care să respecte dreptul internaţional şi drepturile omului”.
Abdul Karim Omar, şeful afacerilor externe de la administraţia kurdă, a afirmat că doar foarte puţine ţări şi-au repatriat cetăţenii care s-au alăturat ISIS iar acest lucru contribuie la problemă.
Administraţia a avut dificultăţi în a gestiona chiar şi reţinerea militanţilor pe care i-a capturat astfel că nu poate fi vorba ca aceştia să poată fi şi judecaţi, conform corespondentului BBC în regiune, Aleem Magbool.
Multe guverne vestice au refuzat să îşi repatrieze cetăţenii pe fondul unor îngrijorări privind securitatea naţională precum şi dificultatea în a aduna dovezi pentru a-i pune pe aceştia sub acuzare.
FDS au capturat în jur de 5.000 de militanţi din Siria şi străinătate, pe care i-au plasat în centre de detenţie iar copiii şi femeile sunt ţinuţi în tabere pentru refugiaţi.
Conform unui oficial kurd care a oferit declaraţii AFP, tabăra al-Hol a fost construită pentru 20.000 de persoane, însă în prezent găzduieşte 70.000.
James Jeffrey, reprezentantul SUA privind Siria, a declarat luni că Statele Unite se concentrează pe repatrierea militanţilor şi convingerea celorlalte ţări să facă la fel.
Irakienii şi sirienii ar trebui trimişi acasă „pentru a fi „deradicalizaţi” şi reintegraţi sau în unele cazuri pedepsiţi” iar ţările ar trebui încurajate „să îşi ia înapoi cetăţenii” a afirmat el.
Jeffrey a precizat că SUA nu analizează deocamdată posibilitatea înfiinţării unui tribunal internaţional.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.