Kurzii din Siria, abandonaţi de Statele Unite, au anunţat că au încheiat un acord cu Damascul în vederea desfăşurării armatei siriene în nordul ţării, împotriva avansării trupelor turce şi aliaţilor acestora, relatează AFP.
Ofensiva Turciei, lansată în urmă cu şase zile, în urma unei retrageri americane şi în pofida unor dure crritici internaţionale, vizează să instaureze o ”zonă de securitate” de 32 de kilometri lăţime, cu scopul de a despărţi frontiera de teritorii aflate sub controlul Unităţior Protecţiei Poporului (YPG), o miliţie catalogată drept ”teroristă” de Ankara.
Această ”zonă” ar fi susceptibilă să primească o parte a celor 3,6 milioane de sirieni refugiaţi în prezent în Turcia, una dintre numeroasele consecinţe ale războiului care devastează Siria din 2011.
Duminică, regimul lui Bashar al-Assad, care întreţine relaţii tensionate cu minoritatea kurdă, dar care a denunţat operaţiunea Ankarei, a anunţat că trimite trupe în nordul ţării pentru a ”înfrunta” ”agresiunea” turcă.
Kurzii, care au instaurat în ultimii ani o autonomie de facto în vaste regiuni din nordul şi nord-estul Siriei, au anunţat imediat după aceea că au încheiat un acord cu Damascul în vederea desfăşurării armatei siriene în propiere de frontieră, ”în susţinearea Forţelor Democratice Siriene (FDS)”, dominate de YPG.
Partenere de mult timp ai Occidentului în lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI), FDS au acuzat America lui Donald Trump de faptul că le-a abandonat prin faptul că a retras lunea trecută militari din zone de frontieră, după care a anunţat, duminică, retragerea a aproape 1.000 de militari din nordul sirian.
Ofensiva Ankare ar urma să se concentreze mai întâi asupra unei fâşii de teritoriu frontalier, între oraşele Tal Abyad şi Ras al-Ain, situate la o distanţă de aproximativ 120 de kilometri.
Duminică, forţele turce au cucerit Tal Abyad, potrivit agenţiei turce de presă Anadolu şi unui ONG, Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).
Ras al-Ain nu a fost cucerit încă de forţele turce, însă acestea au cucerit 40 de sate, începând de miercuri, şi ”au cucerit toată regiunea de frontieră de la Tal Abyad şi până la vest de Ras al-Ain”, potrivit ONG-ului.
”RETRAGERE DELIBERATĂ”
Confruntările armate şi bombardamentele turce sau ale aliaţilor lor au fost violente duminică, omorând cel puţin 28 de civili, potrivit SOHR.
Între aceste victime, cel puţin zece au fost ucise într-un raid al aviaţiei turce la Ras al-Ain contra unui convoi în care se aflau jurnalişti, potrivit SOHR. ONG-ul a raportat moartea ”unui jurnalist”, fără să fie în măsură să-i precizeze identitatea. Agenţia localăjurdă de presă Anha a anunţat ulterior moartea corespondentului său.
Donald Trump a ordonat ”o retragere deliberată a forţelor americane” din nordul Siriei, a anunţat şeful Pentagonului Mark Esper, care a evocat ”mai puţin” de 1.000 de militari vizaţi. ”Noi nu i-am abandonat absolut deloc pe kurzi”, a spus el.
De miercuri, 104 combatanţi kurzi şi peste 60 de civili au fost ucişi în violenţe, potrivit unui ultim bilanţ SOHR. Peste 130.000 de persoane au fost deplasate, potrivit ONU.
Turcia a anunţat moartea a patru militari în Siria şi a 18 civili în urma căderii unor proiectile kurde în oraşe frointaliere turce.
Preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi-a reiterat duminică hotîrârea de a-şi continua ofensiva.
”Cei care cred că ne pot obliga să dăm înapoi cu ameninţări se înşală”, a anunţat, după ce Belinul şi Parisul au anunţat suspendarea vânzării de armament care ar putea fi folosit împotriva forţelor kurde. Roma a cerut ulterior un ”moratoriu” al acestor vânzări de armament.
”COMPROMISURI DUREROASE”
Pentru a justifica acordul între kurzi şi Damasc, înaltul comandat FDS Mazloum Abdi a declarat pentru Foreign Policy că regimul lui al-Assad şi aliatul rus al acestuia ”fac propuneri care ar putea salva viaţa a milioane de oameni”.
”Noi ştim că este necesar să facem compromisuri dureroase”, dar, ”între compromisuri şi genocidul poporului nostru, noi alegem viaţa”, a spsu el.
Înaintea ofensivei turce, kurzii au cerut Rusiei să joace un rol de ”garabt” în ”dialogul” cu regimul lui al-Assad, care s-a declarat atunci dispus ”să-şi primească sub tutelă copiii rătăciţi”.
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel au îndemnat Turcia să-şi înceteze operaţiunea care ”riscă să creeze o situaţie umanitară de nesusţinut şi să ajute” Statul Islamic ”să reapară”.
Franţa a anunţat în noaptea de duminică spre luni că îşi va intensifica ”eforturile diplomatice” cu scopul de a obţine ”încetarea imediată a ofensivei turce”, într-un comunicat publicat după o reuniune a Consiliului Apărării şi Securităţii Naţionale franceze, prezidat de Macron.
Duminică, ”785 (de apropiaţi) ai membrilor străini ai SI au fugit din tabăra Ain Issa”, au anunţat autortăţile kurde.
Aproximativ 12.000 de combatanţi SI - sirieni, irakieni - dar şi 2.500-3.000 de străini originari din 54 de ţări sunt deţinuţi în închisori aflate sub controlul kurzilor, potrivit unor date furnizate de surse kurde.
Într-un tweet, Trump a insistat duminică asupra acestei probleme a prizonierilor SI în nordul Siriei.
”Turcia şi kurzii nu trebuie să-i lase să scape”, a scris pe Twitter locatarul Casei Albe.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...