Autorităţile kurde din Siria au acuzat joi Turcia de faptul că recurge la armament neconvenţional - fosfor alb şi napalm - în ofensiva din nordul acestei ţări devastate de război, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aceste acuzaţii - care vizează trupele turce şi trupele auxiliare ale rebelilor sirieni proturci - nu au putut fi verificate, scrie AFP.

De la lansarea, la 9 octombrie, a ofensivei militare împotriva miliţiei kurde siriene Unităţille Protecţiei Poporului (YPG), trupele turce şi cele auxiliare siriene au cucerit o fâşie de 120 de kilometri lungine în nordul Siriei, iar confruntările armate se concentrează de-acum în oraşul sirian Ras al-Ain.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Într-o încălcare flagrantă a dreptului şi tratatelor internaţionale, agresiunea turcă împotriva (Ras al-Ain) se face cu tot felul de arme”, a denunţat joi, într-un comunicat, administraţia semiautonomă kurdă.

”În faţa eşecului evident al planului său, (preşedintele turc Recep Tayyip) Erdogan a recurs la armament interzis la nivel internaţional, precum fosforul sau apalmul”, acuză ea.

Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), care dispune de o vastă reţea de surse pe teren, nu a putut să confirme utilizarea acestui tip de armament.

Însă ONG-ul ”a înregistrat răniţi care prezentau arsuri ce au venit la spitalul din Tal Tamr în ultimele două zile”, a declarat directorul SOHR Rami Abdel Rahman, referindu-se la o localitate situată în apropierea Ras al-Ain.

Armata turcă şi trupele auxiliare siriene au avansat joi în Ras al-Ain şi deţineau controlul asupra a jumătate din oraş, potrivit SOHR.

În Războiul din Siria, termenul ”napalm” a fost folosit din 2011 pentru a desemna bombe incendiare fabricate din substanţe asemănătoare napalmului.

Fosforul alb poate fi folosit în vederea creării unei perdele de fum, dar şi la fabricarea unor arme incendiare, o utilizare interzisă de dreptul internaţional.

Oficiali kurzi au postat pe reţele de socializare o înregistrare video în care apar copii prezentând arsuri care, potrivit unui medic din provincia Hasakah, pot corobora folosirea acestui tip de armament.

”Îndemnăm organizaţiile interaţionale să-şi trimită echipele pentru a examina rănile”, a subliniat Moustafa Bali, un purtător de cuvânt al Forţelor Democratice Siriene (FDS), o alianţă kurdo-arabă, dominată de kurzi.

”Instalaţiile medicale din nord-estul Siriei nu mai dispun de experţi, după reatregrea ONG-urilor, cauzată de invazia turcă”, a subliniat el.

Ofensiva turcă s-a soldat, de la 9 octombrie, cu cel puţin 72 de morţi civili şi 203 morţi în rândul combatanţilor FDS în Siria, potrivit unui ultim bilanţ SOHR.

”CULOAR UMANITAR” PENTRU EVACUAREA CIVILILOR

Pe de altă parte, autorităţile kurde au reclamat un ”culoar umanitar” în vederea evacuării civililor şi ”răniţilor” din oraşul Ras al-Ain, încercuit de forţele turce.

Bombardamente au atins un spital din oraş, care a fost avariat, potrivit forţelor kurde şi SOHR.

”Personalul medical este încercuit în instituţie”, a anunţat SOHR.

300.000 DE DEPLASAŢI

Operaţiunea turcă a provocat deplasarea a 300.000 de persoane în opt zile, a anunţat joi SOHR.

”Peste 300.000 de civili au fost deplasaţi de la începutul ofensivei”, a declarat directorul Observatorului, Rami Abdel Rahman.

Majoritatea acestor civili a fugit din calea luptelor în provincia Hasakah, în regiunile oraşelor Kobane (în provincia Alep) şi Tal Abyad (în provincia Rakka), a precizat el.

Numeroase persoane deplasate s-au refugiat la rude, în zone mai sigure, iar altele au dormit în aer liber. Aproximativ 40 de şcoli din provincia Hasakah au fost transformate în centre de primire a deplasaţilor, potrivit Observatorului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.