Kremlinul cataloghează miercuri drept ”absurde” mandatele de arestare emise de către Curtea Penală Internaţională (CPI) pe numele şefului Statului Major Valeri Gherasimov şi Serghei Şoigu, ministru al APărării până în mai, cu privire la presupuse crime de război şi crime împotriva umanităţii în Ucraina, acuzţaii pe care Moscova le respinge, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi nu recunoaştem competenţa acestui tribunal”, a declarat presei un purtăor de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

”Noi considerăm (aceste mandate) absurde”, a adăugat el.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Rusia nu face parte dintre statele semnatare ale Satutului de la Roma, care fondează CPI, cu sediul la Haga.

Curtea nu dispune de propria forţă de poliţie pentru a executa mandate de arestare.

Însă aproximativ 124 de state membre sunt, teoretic, obligate să aresteze orice persoană vizată de un mandat de arestare, în cazul înj care aceasta intră pe teritoriul lor.

În primăvara lui 2023, CPI a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin şi comisarului său însărcinat cu drepturile copilului, pe care-i acuză de presupusa crină de război a deportării unor copii din Ucraina în Rusia, acuzţaii respinse de Moscova.

În mai, Vladimir Putin l-a înlocuit pe ministrul său al Apărării Serghei Şoigu, în vârstă de 69 de ani, aflat în post din 2012, cu tehnocratul Andrei belousov, după peste doi ani de război în Ucraina.

Şeful Statului Major al Forţelor armate ruse Valeri Gherasimov se află în continuare în post.

Kremlinul subliniază că ”nicio schimbare” nu este avută în vedere cu privire la acest pâost.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.