Kremlinul estimează miercuri că divulgarea unor documente clasificate americane despre Războiul rus din Ucraina ar putea să fie, în realitate, ”falsuri”, menite să ”înşele” Rusia în cadrul unei campanii de dezinformare a Washingtonului, relatează AFP.
În acest stadiu, ”nu avem o poziţie (...). Poate că este un «fake», o intoxicare deliberată”, a reacţionat adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Lavrov Serghei Riabkov, citat de agenţii ruse de presă.
”Dat fiind că Statele Unite sunt parte integrantă a conflictului (în Ucraina) şi că desfăşoară, în realitate, un război hibrid împotriva noastră, astfel de metode sunt posibile în vederea înşelării inamicului, adică a Federaţiei ruse”, a declarat Riabkov.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
La rândul său, un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat presei miercuri că Rusia nu cunoaşte, în acest stadiu, ”nivelul de autenticitate al documentelor” divulgate.
Documente clasificate americane au apărut online, la sfârşitul săptămânii trecute, o divulgare care, potrivit Pentagonului, reprezintă un ”risc foarte grav” la adresa securităţii naţionale a Statelor Unite.
Între alte informaţii, aceste documente evocă îndoieli ale Statelor Unite cu privire la şansele de succes ale unei contraofensive ucrainene - aflată în curs de pregătire.
AFP scrie că nu a putut să confirme autenticitatea acestor documente clasificate divulgate.
Relaţiile ruso-americane se află la cel mai scăzut nivel şi se degradează neîncetat din cauza asaltului rus în Ucraina.
Moscova, care a suferit o serie de eşecuri militare şi pierderi grele, prezintă de-acum acest conflict ca pe un război prin procură, orchestrat de către Occident împotriva Rusiei.
Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite susţin - militar şi financiar - Ucraina.
Dmitri Peskov a subliniat că, înainte de divulgarea documentelor americane, Moscova a stabilit prezenţa în Ucraina a ”multor instructori din state membre NATO, mai ales din Regatul Unit, şi că combatanţi (din Occident) iau parte la confruntări armate”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...