Preedinţii rus Vladimir Putin, turc Recep Tayyip Erdogan şi iranian Ebrahim Raisi urmează să participe - săptămâna viitoare, la 19 iulie, la Teheran - la un summit privind situaţia din Siria, în toiul Războiului rus din Ucraina, anunţă marţi Kremlinul, prima vizită a lui Putin în străinătate după ce lansat invazia Ucranei, la sfârşitul lui februarie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

O ”vizită a preşedintelui (Vladimir Putin) în Iran la 19 iulie este pe cale să fie pregătită”, anunţă un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

El precizează că Putin urmează să participe la un summit dedicat Siriei împreună cu omologii săi din Iran şi Turcia.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Putin urmează, de asemneea, să participe la o întâlnire bilaterală cu Erdogan potrivit lui Peskov.

Cei trei urmează să participe la ”o reuniune a şefilor de stat garanţi ai procesului de pace” în Siria, anunţă Peskov.

”În afară de această reuniune tripartită, va avea loc şi o întâlnire bilaterală cu Erdogan” în aceeaşi zi, precizează el, în contextul în care Turcia participă la negocieri în curs în vederea permiteri exportului cerealelor din Ucraina pe la Marea neagră.

Rusia, Turcia şi Iranul sunt trei actori majori în Războiul din Siria, care devastează ţara din 2011.

Ele au lansat în 2017 ”procesul de la Astana”, care viza pacea în Siria.

Anunţarea acestui summit, săptămâna viitoare, intervine la o zi după încheierea unui acord la ONU în vederea unei prelungiri cu şase luni a unui mecanism de ajutare transfrontalieră a Siriei, pe care Moscova l-a blocat iniţial.

Summitul de la Teheran are loc în contextul în care Recep Tayyip Erdogan - care se confruntă anul viitor cu alegeri prezidenţiale considerate dificile - ameninţă de săptămâni de zile să lanseze o operaţiune militară vizând combatanţi prokurzi în nordul Siriei.

Întâlnirea bilaterală a lui Putin cu Erdogan urmează să fie dominată, în afară de Siria, de discuţii despre ofensiva rusă în Ucraina.

Turcia, care depune eforturi să întreţină relaţii bune atât cu Kievul, cât şi cu Moscova, şi care pozează în mediatoare, şi-a propus în mai multe rânduri ajutorul în vederea exportării, prin culoare maritime sigure, a cerealelor ucrainene blocate din cauza războiului rus.

Această iniţiativă turcă a fost susţinută doar limitat atât de către Rusia, cât şi de către Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.