Kremlinul anunţă vineri că este ”îngrijorat” de riscul unei arestări, la începutul lui septembrie, a lui Vladimir Putin în Mongolia, prima ţară membră a Curţii Penale Internaţionale (CPI) pe care acesta urmează să o viziteze de când Curtea a emis un mandat de arestare pe numele său, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ucraina a cerut însă autorităţilor mongole să-l ”transfere (pe Vladimir Putin) Curţii Penale Internţaionale de la Haga”.

”Un mandat de arestare împotriva sa cu privire la suspiciuni de deportare ilegală de cpoi ucraineni către Rusia a fost emis de CPI, căreia Mongolia îi recunoaşte jurisdicţia”, cere într-un comunicat Ministerul ucrainean de Externe.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

”DIALOG EXCELENT” CU MONGOLIA

În calitate de membră a CPI, Mongolia are obligaţia să-l aresteze pe Putin imediat ce intră pe teritoriul mongol.

Atunci când o ţară membră nu-şi îndeplineşte obligaţiile, Curtea este obligată se semnaleze cazul Adunării statelor părţi, care se reuneşte o dată pe an, însă eventuale sanţciuni se limitează în principal la o mustrare verbală, ca în cazul fostului dictator sudanez Omar el-Bechir.

Potrivit unui purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, ”nu există vreo îngrijorare” în acest subiect la Kremlin. ”Noi avem un dialig excelent cu prietenii noştri mongoli”, a declarat el presei.

”Bineînţeles, toate aspectele vizitei au fost minuţios pregătite”, a adăugat el, fără să dea vreun detaliu.

ACUZAŢII CPI RESPINSE DE PUTIN

Vladimir Putin este aşteptat la 3 septembrie în Mongolia, un stat care a semnat Statutul de la Roma în 2000 şi l-a ratificat în 2002.

Rusia, care nu recunoaşte CPI, a respins mereu acuzaţiile forumulate de această jurisdciţie împotriva preşedintelui rus.

Vladimir Putin are însă grijă, de aproape un an şi jumătate, să evite anumite voiaje în străinătate, de exemplu un summit BRICS în Africa de Sud, în august 2023, sau un summit G20 în India în septembrie.

În schimb, el a fost în China în mai, în Coreea de Nord în iunie sau în Azerbaidjan la jumătatea lui august. Niciuna dintre aceste ţări nu este membră CPI.

În Mongolia, Vladimir Putin urmează să fie primit de omologul său Ukhnaa Khurelsukh şi să participe la marcarea a 85 de ani de la victoria armatelor sovietică şi mongolă împotriva Japoniei, în Bătălia de la Khalkhin Gol, în 1939.

Precedenta vizită a preşedintelui rus în Mongolia a avut loc în septembrie 2019.

Mongolia este enclavizată între Rusia şi China, care râvnesc la resursele naturale bogate ale acesteia şi vor să-şi sporească influenţa în ea, la fel ca Statele Unite.

La începutul lui august, secretarul de Stat american Antony Blinken a efectuat o vizită în capitala mongolă Ulaanbaatar, unde s-a afişat cu ”un  partener central” al Washingtonului.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a efectuat în mai 2023 o vizită în Mongolia, cu care Parisul vrea să-şi consolideze relaţiile bilaterale în domeniul energetic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.