În timp ce sculptorul Agon Qosa făcea ultimele retuşuri la o statuie a lui Tony Blair, el se gândea la ceea ce a făcut fostul premier britanic pentru Kosovo în urmă cu un sfert de secol. Qosa şi alţi etnici albanezi din Kosovo îl idolatrizează pe Blair pentru rolul său de lider în timpul campaniei de bombardamente a NATO din 1999, care a oprit avansarea forţelor sârbe şi a ajutat, în cele din urmă, mica naţiune balcanică să-şi câştige independenţa, relatează Reuters.
La 25 de ani distanţă de la acele evenimente, Qosa a terminat o statuie de lut în mărime naturală a lui Blair, care va fi turnată în bronz şi amplasată pe bulevardul Blair din oraşul Ferizaj, în estul ţării, la 12 iunie, dată la care se marchează sfârşitul războiului din Kosovo din 1998-1999.
Statue to Tony Blair honours "Tonibler" cult in Kosovo https://t.co/9LTwjjhI45 pic.twitter.com/H5d7BV8SSI
— Reuters (@Reuters) April 16, 2024
"Am decis să îl punem în oraşul nostru, în Kosovo, ca să fie fericit şi vesel", a declarat Qosa în timp ce lucra la statuia care îl înfăţişează pe Blair zâmbind, în costum, cu un braţ ridicat în semn de salut.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Peste 13.000 de persoane, în principal etnici albanezi locali, au fost ucise în războiul din 1998-1999. Tony Blair, care a fost prim-ministru al Marii Britanii din 1997 până în 2007, a susţinut bombardamentele NATO asupra Serbiei pentru a o forţa să se retragă din Kosovo.
Mulţi susţinători au devenit ulterior dezamăgiţi de Blair din cauza rolului ulterior al Marii Britanii în invazia condusă de SUA în Irak în 2003, dar în Kosovo, mulţi oameni îi împărtăşesc entuziasmul lui Qosa. Potrivit biroului naţional de statistică, mai mult de 10 persoane din Kosovo poartă numele Tonibler, Toni sau Bler - ortografii modificate pentru a se potrivi cu pronunţiile locale.
Bill Clinton, care era preşedinte al SUA în momentul campaniei de bombardamente NATO, are, de asemenea, o statuie în capitala Kosovo, Pristina.
Bashkim Fazliu, şeful fundaţiei "We Remember Tony Blair", care a comandat statuia fostului premier britanic, l-a invitat pe acesta la inaugurare, dar a declarat că nu a primit încă o confirmare că va participa.
Când Tonibler Gashi s-a născut, la doi ani după război, tatăl său nu a avut nicio îndoială în privinţa numelui pe care i-l va pune primului său fiu. Gashi, acum în vârstă de 22 de ani, avea nouă ani când l-a întâlnit pe adevăratul Blair în Pristina. "A fost ca şi cum aş fi întâlnit un fel de profet pentru poporul nostru. Mi-a strâns mâna şi m-am simţit minunat", a povestit el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.