Zeci de mii de persoane au participat la marea premieră a primului spectacol de mase din acest an în Coreea de Nord, o producţie uriaşă care glorifică regimul şi care nu a fost, cu toate acestea, pe gustul dictatorului Kim Jong Un, relatează AFP.
Aceste ”jocuri de mase”, tipice regimului nord-coreean, pun în scenă o mulţime de figuranţi, în principal studenţi şi elevi, care se mişcă în cadrul unor coregrafii foarte elaborate.
În plan îndepărtat, repartizaţi în tribunele Stadionului 1 Mai de la Phenian, mii de copii întorc la unison pagini ale unor cărţi, ale căror culori alcătuiesc tablouri impresionante.
Însă Kim Jong Un nu a fost cucerit deloc, luni, de acest nou spectacol de propagandă, intitulat ”Pământul poporului”.
La final, ”el i-a chemat pe creatorii spectacolului şi i-a criticat din cauza spiritului greşit al spectacolului lor şi a atitudinii lor de muncă iresponsabilă”, potrivit agenţiei nord-coreene oficiale de presă KCNA.
Subliniind că artiştii ”au un rol foarte important în construirea culturală a socialismului”, Kim a ”stabilit sarcini importante în vederea punerii în mod corect în aplicare a politicii revoluţionare a Partidului în domeniile literaturii şi artei”, adaugă agenţia.
Era necunoscut lucrul care l-a înfuriat pe Kim, însoţit la spectacol de către soţia sa Ri Sol Ju şi sora şi totodată apropiata sa consilieră Kim Yo Jong, potrivit KCNA.
ÎNTRE 100 ŞI 800 DE EURO BILETUL
Între conducătorii de rang înalt prezenţi s-a aflat, potrivit agenţiei, Kim Yong Chol, care era omologul secretarului de Stat american Mike Pompeo în cadrul discuţiilor în dosarul nuclear cu Washingtonul, aflate într-un punct mort după fiascoul, în februarie, la Hanoi, al celui de-al doilea summit între Kim şi preşedintele american Donald Trump.
Cotidianul Chosun Ilbo scria vineri că Kim Yong Chol a fost trimis într-un lagăr de muncă în urma acestui eşec diplomatic. Însă această informaţie pare contrazisă de această apariţie publică, a doua la rând alături de Kim Jong Un.
Aceste spectacole de masă necesită luni de repetiţii, iar agenţiile de voiaj anunţau că ”Pământul poporului” avea să se joace timp de cinci luni, până în octombrie. Însă nu se ştie ce va urma, după ce spectacolul nu i-a plăcut lui Kim.
KCNA a difuzat doar o singură imagine de la spectacol. În ea apar mii de figuranţi, pe terenul stadionului, agitând steaguri, în jurul unei flori uriaşe.
”Coreea de Nord să trăiască veşnic”, transmitea mesajul uriaşei compoziţi din tribune, în plan îndepărtat, în timp ce pe cerul serii erau proiectate focuri de artificii roşii.
Potrivit unor relatări a spectacolului în presa oficială, acesta a propus portrete ale fondatorului regimului, Kim il Sun, ale fiului şi succesorului acestuia Kim Jong Il şi ale lui Kim Jong Un.
Regimul nord-coreean se caracterizează prin cultul personalităţii primilor doi reprezentanţi ai dinastiei staliniste. Iar vreun portret al lui Kim Kon Un apare rar. El nu este reprezentat de vreo statuie.
Aceste spectacole, care prezintă în general momente din istoria coreeană sau ale vieţii moderne sunt întotdeauna observate cu atenţie de către specialişti ai regimului, care caută în ele indicii ale priorităţilor regimului. Ei caută, de exemplu, să vadă dacă se pune accentul pe realizările economice sau mai degrabă pe progresele militare.
Anul acesta, bilete le sunt propuse turiştilor străini la un tarif cuprins între 100 şi 800 de euro, potrivit Koryo Tours, o agenţie cu sediul la Beijing care organizează vizite în Coreea de Nord.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.